Annons

Uthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen”

Göteborg Mellanhanden Svea Apartment tog ut 15 000 kronor i månaden för en andrahandslägenhet vid Backaplan. Men originalhyran låg flera tusenlappar lägre. Nu kräver hyresnämnden att överhyran betalas tillbaka, något som hänt flera gånger tidigare. ”Vi jobbar på att skärpa oss”, säger bolagets vd.
Uthyrningsföretaget tog ut flera tusen kronor mer i hyra varje månad jämfört med vad originalhyran låg på. Nu måste bolaget betala tillbaka 77 000 kronor till sin tidigare andrahandshyresgäst.
Foto: Hyresnämnden/AnnaKarin Löwendahl
Uthyrningsföretaget tog ut flera tusen kronor mer i hyra varje månad jämfört med vad originalhyran låg på. Nu måste bolaget betala tillbaka 77 000 kronor till sin tidigare andrahandshyresgäst.

Det var hösten 2021 som en ung man flyttade in i den omöblerade trean på 66 kvadrat på Hisingen. Mannen hyrde bostaden via lägenhetsförmedlaren Svea Apartment, vars affärsidé är att hyra ut lägenheter i andra hand.

Hyran var till en början 15 000 kronor, inklusive ett tillägg på 700 kronor för internet och el. När mannen flyttade ut i våras hade hans hyra nyligen höjts till 15 900 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I samband med flytten valde mannen att vända sig till hyresnämnden i Göteborg. Där uppgav han att förstahandshyran hade varit 10 200–10 800 kronor under perioden.

Sammantaget hade han räknat ut att han hade betalat närmare 77 000 kronor för mycket till företaget som hyrt ut i andra hand.

Måste betala tillbaka överhyran

Förstahandshyresgästen, Svea Apartment, hävdade å sin sida att hyran varit skälig, sett till lägenhetens läge och standard. Efter att ha jämfört med liknande lägenheter i närområdet menade företaget att brukshyran låg på cirka 12 000 kronor. Resten av hyreskostnaden uppgavs vara kostnader för el, värme, vatten och internet.

Men hyresnämnden utgår ifrån den hyresnivå som andrahandshyresgästen uppgett. Hyresnämnden konstaterar också att värme och vatten ingår i originalhyran, och att mellanhanden inte kunnat visa att el och internet kostar mer än de 700 kronor som andrahandshyresgästen gått med på att betala.

Annons

Han har därmed rätt att få tillbaka 77 000 kronor i överhyra av uthyrningsbolaget.

Fällda i hyresnämnden flera gånger

Wissam Chaabi är vd för Svea Apartments. Han säger att bolaget nu ser till att andrahandshyresgästen får tillbaka överhyran.

– Vi gör rätt för oss och betalar tillbaka. Vi säger inte mer än så.

Ni är ju en etablerad aktör. Om ni har andrahandsuthyrning som affärsidé, borde ni inte ha bättre koll på vilka lagar och regler som gäller då?

– Absolut. Vi har lärt oss av detta. Vi jobbar på att skärpa oss.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Har det hänt förut att hyresnämnden har bestämt att ni ska betala tillbaka överhyra till en andrahandshyresgäst?

Annons

– Det har hänt två gånger och det kommer inte att hända igen. Vi kommer att göra rätt för oss, hundra procent. Det är allt jag har att säga.

Har andrahandsuthyrning som affärsidé

Svea Apartment är ett av många företag som erbjuder företagslägenheter i andra hand. Bolaget har sitt säte i Göteborg och jobbar även med studentbostäder och dygnsuthyrning.

På sin hemsida erbjuder Svea Apartment ”ett stort utbud av lägenheter” i Göteborg, Mölndal, Borås, Trollhättan och Stockholm.

Fakta: Få koll på lagen – detta gäller vid andrahandsuthyrning

Hösten 2019 skärptes lagen rejält när det gäller andrahandsuthyrning (se video här ovan).

Andrahandshyran får inte vara högre än originalhyran, med eventuellt tillägg för möbler på max 15 procent och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.

Om en för hög hyra tas ut kan förstahandshyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.

Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år så som reglerna såg ut tidigare.

Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.

Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Här kan du lära dig ännu mer om andrahandsuthyrning.

Läs också Så kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: "Oerhört skönt!" Kravet: Förbjud värdar att hyra ut till mellanhänder Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.