Annons

83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Trollhättan Mellanhanden Sweden Svea Apartment säger upp 83 hushåll i Trollhättan med omedelbar verkan. Hyresgästerna hyr i andra hand av Svea. Nu är bolaget nära konkurs. De boende kämpar för sina hem och för att få tillbaka överhyra innan det är för sent.
I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/privat
I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

– Jag märkte att det började osa katt redan veckan före. Då försvann autogirot.

Det säger en av hyresgästerna på Lasarettsvägen i Trollhättan som Hem & Hyra pratar med. Mannen berättar hur han kontaktade sin hyresvärd, Sweden Svea Apartment, och fick instruktioner om hur han i stället skulle betala in hyran manuellt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sedan kom kallduschen. Sweden Svea Apartment har per brev meddelat samtliga i husets 83 lägenheter att de är uppsagda med omedelbar verkan.

– Jag tog kontakt med Hyresgästföreningen samma dag, säger hyresgästen som inte vill medverka med namn:

– Jag vill inte provocera i onödan.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

Olika hyror för likadana lägenheter

De senaste dagarna har hushållen på Lasarettsvägen haft besök av både Hyresgästföreningen och flera andra juridiska ombud. Det är företag som hjälper hyresgäster att bevaka sina rättigheter mot provision. Det kan till exempel handla om att kräva tillbaka överhyra.

På onsdagskvällen deltog ett 20-tal hyresgäster i en träff med Urban Rights på ett fik i Trollhättan. Även Orimlig Hyra har varit i huset och delat ut lappar om sina tjänster.

I samband med uppsägningarna har hyresgästerna också börjat jämföra sina hyror. Resultatet har förvånat mannen som Hem & Hyra talar med. Själv betalar han knappt 7 000 kronor i månaden för en liten tvåa.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

– Många betalade väldigt mycket mer än mig för motsvarande lägenheter. Nästan 10 000 kronor.

Vad tänker du om att det är så olika?

– Det är sjukt.

Tjänar pengar som mellanhand

Sweden Svea Apartments affärsidé är att vara en mellanhand. Bolaget hyr lägenheter av olika fastighetsägare och tjänar sedan pengar på att hyra ut lägenheterna i andra hand, både till privatpersoner och företagskunder på längre och kortare kontrakt.

Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta hur Svea vid flera tillfällen brutit mot hyreslagen genom att ta ut överhyra av sina andrahandshyresgäster. Förra sommaren krävde hyresnämnden att bolaget skulle betala tillbaka 77 000 kronor till en av sina hyresgäster i Göteborg.

– Vi har lärt oss av detta. Vi jobbar på att skärpa oss, sa vd Wissam Chaabi till Hem & Hyra då.

Sweden Svea Apartments affärsidé är att vara en mellanhand. Bolaget hyr lägenheter av olika fastighetsägare och tjänar sedan pengar på att hyra ut lägenheterna i andra hand.
Sweden Svea Apartments affärsidé är att vara en mellanhand. Bolaget hyr lägenheter av olika fastighetsägare och tjänar sedan pengar på att hyra ut lägenheterna i andra hand.

Men nu har Sweden Svea Apartment hamnat i en akut ekonomisk kris. Mellanhanden har stora hyresskulder. Bland annat 2,3 miljoner kronor till Sigillet i Göteborg och drygt 2 miljoner kronor till Castellum som äger lägenheterna på Lasarettsvägen i Trollhättan.

Enligt Sweden Svea Apartment är orsaken dåliga tider där färre företag har behövt hyra bostäder åt tillfälliga konsulter. Vissa av bolagets företagskunder har gått i konkurs utan att kunna betala sina andrahandshyror.

Dessutom har en dom i Högsta domstolen dragit undan mattan för bulvanvärdar och mellanhänder som Sweden Svea Apartment. Vi ska återkomma till den.

Annons

Lämnar lägenheterna omedelbart

För att undvika konkurs har Sweden Svea Apartment ansökt om så kallad företagsrekonstruktion hos Göteborgs tingsrätt. Rekonstruktionen pågår över sommaren.

I arbetet ingår att bolaget ska se över och minska sitt lägenhetsbestånd. I dagsläget hyr bolaget drygt 200 lägenheter i Trollhättan, Göteborg, Borås, Stockholm och Helsingborg av olika fastighetsägare. Just rekonstruktionen anges som skäl till att mellanhanden nu överger hyresgästerna på Lasarettsvägen i Trollhättan.

”På grund av företagsrekonstruktionen har Sweden Svea Apartment rätt att lämna hyresavtalet med Castellum”, skriver bolaget i uppsägningsbrevet till sina hyresgäster. ”Tyvärr har diskussionerna mellan Sweden Svea Apartment och Castellum inte resulterat i någon överenskommelse och Sweden Svea Apartment måste utnyttja sin möjlighet att återlämna hyresrätterna omedelbart.”

I brevet hävdar Svea att bolaget inte längre har tillgång till hyresgästernas lägenheter. De boende ska därför vända sig till Castellum med frågor om sina lägenheter och kommande utflyttning.

Fastighetsägaren hänvisar till mellanhand

Men Castellum håller inte med.

Den stora fastighetsägaren vill inte ställa upp på någon telefonintervju när Hem & Hyra ringer. Men bolaget anser att hyresavtalen med Sweden Svea Apartment fortfarande gäller. Därför är det Svea som ska svara på hyresgästernas frågor. Det uppger Castellums marknadschef i region väst Lena Stridsberg Nilsson i ett mejl till Hem & Hyra.

Därmed befinner sig hyresgästerna just nu i ett vakuum. De vet ännu inte hur det blir med de elektroniska nycklar som gäller i fastigheten, och som är programmerade och utdelade av Svea. Eller vad som gäller om det blir stopp i toaletten eller om tvättmaskinerna slutar fungera.

Rådet de hittills fått av olika ombud är att sitta still i båten. Än är det inte klart vad rekonstruktionen leder till.

– Men det lutar väl åt konkurs naturligtvis, säger hyresgästen som Hem & Hyra talat med.

– Depositioner och sådant är ju kört misstänker jag. Det har vi betalat in allihop. Minst en månadshyra, många har betalat in tre.

Är du orolig?

– Ja, innan jag träffade Urban Rights var jag väldigt bekymrad. Men de uttryckte med säkerhet att ingenting händer på sex månader. Vare sig Svea eller Castellum kan göra någonting.

Vd vill inte svara på frågor

Hem & Hyra har velat fråga Sweden Svea Apartment varför de har sagt upp hyresgästerna i Trollhättan, på vilka grunder uppsägningarna gäller med omedelbar verkan och om Sveas hyresgäster på andra orter kan komma att drabbas av samma sak.

Hyresgäster har betalat in depositioner på sammanlagt 2,4 miljoner kronor. Det visar bolagets senast upprättade balansrapport från slutet av mars. Det skulle motsvara cirka 11 000 kronor per lägenhet i snitt.

Hem & Hyra har sökt Sweden Svea Apartments vd Wissam Chaabi per telefon och sms hela veckan. Varken han eller någon annan representant för företaget har återkommit.

I onsdags sa Wissam Chaabi till Ttela att hyresgästerna inte ska känna oro, och att Sweden Svea Apartment förhandlar med Castellum om en lösning. Efter det har Sveas vd avböjt vidare kommentarer. I ett sms till Ttela skriver Wissam Chaabi: ”Just nu väljer vi att ta avstånd från media!”

Annons

Lever i ”symbios” med värdarna som hyr ut

Däremot förklarar bolaget sin syn på saken i en inlaga till Göteborgs tingsrätt. Där uppger de själva att de ”fungerar som mellanhand mellan fastighetsägare och hyresgäster”. Det är tydligt att Svea räknar med stöd från de fastighetsägare som bolaget hyr lägenheter av.

”Bolaget lever i någon typ av ’symbios’ med sina större fastighetsägare”, skriver bolaget till tingsrätten. ”Diskussioner har redan förts om att vissa fastighetsägare kan vara beredda att ge hyresrabatter framåt i tiden, mot att de inte ska omfattas av en eventuell skuldnedskrivning.”

Sigillet Fastighets AB hyr ut ett större antal lägenheter i Göteborg med Sweden Svea Apartments som mellanhand. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur en av lägenheterna användes som bordell. En man hyrde bostaden i attraktiva Vasastaden via sitt företag, till en andrahandshyra på 27 000 kronor.

Sigillets vd Henrik Nilsson vill inte kommentera hur många lägenheter bolaget hyr ut till Sweden Svea Apartment i Göteborg just nu.

– Det enda vi kan säga är att vi inte har erhållit någon som helst information om att de inte skulle respektera de avtalen som finns.

Så ni har inga indikationer från Svea om att de avser att lämna hyresavtalen i förtid, så som nu sker i Trollhättan?

– Nej, vi har inte fått någon information om att så skulle vara fallet.

Redo att sätta hårt mot hårt

Adam Wais är vd på Urban Rights. I skuggan av Sweden Svea Apartments hotande konkurs försöker den juridiska firman just nu få kontakt med så många som möjligt av mellanhandens hyresgäster, inte bara i Trollhättan utan även i Göteborg och Stockholm.

– Vi kan hjälpa dem med tre olika delar. För många är det viktigaste att fastställa att de har besittningsrätt. Så att de inte behöver flytta ut om Sweden Svea nu går i konkurs. Sedan kan vi sänka hyran framåt i tiden. Och till sist kräva tillbaka överhyran de redan har betalat.

Adam Wais vet vad han talar om. Han hyrde själv en företagslägenhet av en mellanhand till kraftig överhyra, drev fallet ända upp i Högsta domstolen – och vann. Domen innebär att hyresgäster som hyr i andra hand av ett uthyrningsföretag kan ha samma rättigheter som om de vore förstahandshyresgäster till den fastighetsägare som äger huset.

Inte tillåtet att runda lagen via mellanhand

Det är alltså olagligt att runda hyreslagens besittningsskydd och ge hyresgäster sämre villkor genom att använda en mellanhand. Förutsättningen är att det går att bevisa att fastighetsägaren har ingått ett bulvanförhållande med sin mellanhand. Adam Wais tycker att det är märkligt att uthyrningsformen lever kvar, trots att det gått mer än ett år sedan den viktiga domen.

– Det här är inte bara ett Stockholmsfenomen. Det är viktigt att folk inser att om det här händer i Trollhättan så finns det överallt.

För den som är medlem i Hyresgästföreningen ingår juridisk hjälp i medlemskapet utan extra kostnad. Om du har rätt att få tillbaka överhyra får du i så fall behålla hela beloppet utan att behöva betala provision.

LÄS MER Hyr du till ockerhyra? Så får du överhyran återbetalad – Hyresgästföreningen tipsar

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.