”Rättvis” hyra blev rekordhöjning – nu backar Hyresgästföreningen: ”Folk har varit skitförbannade”

Samtidigt som landets hyresgäster drabbades av rekordhöga hyreshöjningar sjösatte Hyresgästföreningen tillsammans med flera fastighetsägare en ny hyresmodell i Ystad. Tre saker låg i vågskålen: lägenhetens standard och storlek, fastighetens skick och läget i stan. I grunden låg samma modell som använts i Malmö sedan början av 2000-talet. Ystadmodellen hade tagit fem år att ta fram, byggde på enkäter och skulle göra hyrorna mer rättvisa.
I stället blev det en hård smäll för de boende.

Många hyresgäster riskerade kraftigt höjda hyror, främst i de centrala delarna av Ystad. Det handlade om höjningar på upp till flera tusen kronor i månaden som skulle fasas in under åratal, parallellt med de årliga generella hyreshöjningarna. Folk rasade, lokala Ystads allehanda bevakade frågan i ett flertal artiklar, liksom Hem & Hyra, och bland Facebook-gruppen Stoppa Ystadmodellens 160 medlemmar har tonen varit hård. Kommunala Ystadbostäder pausade tillfälligt införandet för att skona hyresgästerna. ”Vill inte skapa mer kostnader för våra hyresgäster i dagsläget”, sa vd:n Jimmie Persson då. Först i år börjar bolaget att fasa in de nya hyrorna, men då bara vid omflyttningar.

Hyresgästföreningen: oron ska inte överdrivas
Men Hyresgästföreningen fortsatte att försvara modellen, trots protesterna. Man försökte lugna oroliga hyresgäster: ”Oron för höjda hyror i de centrala delarna är därför till viss del befogad, men den ska heller inte överdrivas”, skrev de i ett pressmeddelande. I bland annat Ystads Allehanda lovade Hyresgästföreningen även hyressänkningar till följd av modellen. Och i Hem & Hyra lät det så här:
– Värderar man något högre får man också vara beredd att betala. Vissa kommer att få högre hyra, andra lägre, sa då Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, i egenskap av presstalesperson.
Två år senare har 600 hyresgäster fått sina hyror justerade enligt Ystadmodellen, enligt en uppskattning från Hyresgästföreningen. Och nu backar man. Hyresgästföreningen har sagt upp avtalet med hyresvärdarna och vill tillbaka till förhandlingsbordet. I ett medlemsbrev står det att man ”givetvis har tagit del av den lokala kritik som framförts och vi har haft flera viktiga dialoger med medlemmar och hyresgäster”. Man har gjort en ”översyn” av modellen och inlett en process för att ”omförhandla vissa villkor i ramavtalet”.
– Jag är ny som regionordförande, vi har ny förhandlingschef och en ny regionchef och vi har tillsammans tittat på den här modellen och sett att Ystad ligger lite högt, säger Håkan Björkenklev, regionordförande i Hyresgästföreningen.

”Levde i tron att den var gjorde på ett bra sätt”
Högt på vilket sätt, vad är det ni vill förhandla om?
– Infasningen ligger högt. Det handlar om 300 kronor i höjning per år medan vi i Malmö i motsvarande fall har haft 175 kronor per år. Och sedan är det själva zonindelningen. Väldigt många hyresrätter ligger i centrala Ystad, säger Håkan Björkenklev.
Men ni sa att det skulle bli mer rättvist.
– Då kan man säga idag att det blev det inte.
Kunde ni inte ha tänkt på det här tidigare?
– Jo det tycker man, men vi var ju inte med när det här gjordes. Och jag vill inte kommentera det närmare eftersom det var andra som var inblandade i att ta fram modellen, säger Håkan Björkenklev.
Men du var med och försvarade modellen i samband med att den lanserades. Vad är det som har ändrats nu?
– Ja, men då hade vi inte tittat på den ingående. Och vi tycker om att ha modeller när vi ska förhandla och sätta hyrorna. Vi levde i tron att den var gjord på ett bra sätt men sedan har vi upptäckt saker under resans gång och i samband med att folk har hört av sig.
Nu har många hyresgäster i Ystad redan fått höjningar. Vad säger du till dem?
– Det är det här vi ska diskutera nu när vi träffar fastighetsägarna. Så jag vill inte säga mer om det nu.
Den här typen av hyressättningsmodeller finns i många andra städer. Kan man lita på att de är väl genomförda.
– Ja, i de flesta andra fall har vi haft en mycket annorlunda insyn. Vad gäller Ystadmodellen är det inte så utan det är personligt och därför vill jag inte kommentera det, säger Håkan Björkenklev.

Kritikern utesluten ur Hyresgästföreningen
Lars Toftemar, som Hem & Hyra träffade för två år sedan, ansåg att Hyresgästföreningen svek hyresgästerna och han ville stoppa modellen. Han gick ut hårt med sin kritik, fick med sig andra och blev till slut utesluten ur Hyresgästföreningen.
– Folk har varit skitförbannade över Ystadmodellen. Att jag uteslöts spelar inte så stor egentligen, jag har en friare roll idag, säger Lars Toftemar idag.
Han bodde då centralt i Ystad, i den zon som skattades högst och med Heimstaden som hyresvärd, och tillhörde de som riskerade att få en rejäl hyreshöjning. Enligt hans beräkningar handlade det om flera tusen kronor i månaden. Idag har han flyttat till en trerummare hos kommunala Ystadbostäder och han säger att hans hyra är skyddad så länge han bor kvar. Han har varit fortsatt kritisk och att Hyresgästföreningen vill tillbaka till förhandlingsbordet är egentligen inget som förvånar.
– De tappar väl medlemmar så något måste de ju göra. Men risken är att det bara blir en tummetott av det här, säger han idag.

Regionordförande Håkan Björkenklev svarar:
– Det beror på var i Ystad man bor, men det är viktigt att ha realistiska förväntningar. Normalt sett talar man om nollsummespel när man inför sådana här modeller. Men nu bor många i centrum.
Är det någon hyresgäst som har fått sänkt hyra?
– Inte var jag känner till, säger Håkan Björkenklev.

Skrev under avtalet
Under tiden som Ystadmodellen togs fram var högsta ansvarige för Hyresgästföreningen i södra Skåne den tidigare regionordförande Kenneth Gustavsson. Han är fortfarande aktiv inom Hyresgästföreningen och är idag bland annat ledamot i förbundsstyrelsen, Hyresgästföreningens högsta beslutande organ. Det är han som tillsammans med en tidigare förhandlare har skrivit under avtalet och han var också med och förhandlade fram modellen, står det i bilagor till avtalet.
– Det är inget konstigt om man omförhandlar avtalet idag om det kommer in nya människor som tycker på ett annat sätt. Jag har inga synpunkter på det och jag har inte varit engagerad i södra Skåne på flera år, säger han.
Du har ju varit med och tagit fram en modell som det finns missnöje kring.
– Jag kan inte kommentera det över huvud taget och jag förstår inte varför du vill pressa mig om detta. Själva modellen var det inga konstigheter med, den bygger på samma principer som Malmömodellen. Sedan är det anställda förhandlare som sköter detta, det vet du också, säger Kenneth Gustavsson.

Ystadmodellen är en överenskommelse mellan Heimstaden, Ystadbostäder, Leny fastigheter, Contentus, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Det som ska påverka hyran är bland annat lägenhetens standard och storlek, fastighetens standard samt det geografiska läget. Liknande modeller för att sätta hyrorna finns på en rad orter i hela landet, bland annat i Malmö, Trelleborg, Simrishamn och Vellinge. Hyresgästföreningen uppger på sin sajt att de har arbetat i över fem år med Ystadmodellen och att förtroendevalda medlemmar under hela tiden varit med i processen. Till grund för modellen ligger en enkätundersökning som skickades ut till 3 000 hyresgäster år 2018. 55 procent av de tillfrågade svarade.