Annons

Mer sopor återvinns tack vare gröna påsen

Motala Invånarna i Motala och Vadstena är duktigare än någonsin på att återvinna sina sopor. Förklaringen är den gröna påsen.

2011återvanns 31 procent av soporna i Motala och Vadstena, som har gemensam avfallshantering. I fjol steg siffran till 42 procent. Enligt Motala kommun har andelen som återvinns aldrig varit så hög tidigare och det anses i första hand bero på införandet av gröna påsen under förra året.

Hushållen uppmanas att kasta matrester i de särskilda påsarna som kommunen delar ut. I hyreshus är det ofta hyresvärden som ser till att de finns att tillgå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De gröna påsarna kastas sedan i soptunnan som vanligt, men när de når avfallsanläggningen hos Tekniska Verken i Linköping sorteras de automatiskt ut med hjälp av en kamera.

Annons

Matresterna omvandlas sedan till biogas, som till exempel driver bussar och andra fordon.

”Det är kul att gröna påsen har blivit en sådan succé och att den gett så stor effekt”, tycker Motala kommuns miljösamordnare Jens Lövgren i en kommentar på kommunens hemsida.

Annons
Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.
Fakta: Det här händer med dina sopor

Matrester blir biogas och biogödsel i Linköping.
Den vanliga soppåsen blir fjärrvärme och el i Linköping.
Tidningar blir nytt papper i Norrköping.
Kartong blir ny kartong i Norrköping.
Plast blir ny plast i Värnamo.
Metall blir ny metall i Hallstahammar.
Glas blir nytt glas i Askersund.
Elektronik återvinns i Katrineholm.

Källa: Motala kommun.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.