Annons

Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Göteborg Mannen använde sitt hem som depå i en omfattande droghandel. Polisen filmade allt med en hemlig kamera i trapphuset. Ändå var de inte beredda på chocken som mötte dem när de till slut tog sig in i lägenheten.
Polisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.
Foto: Polisen
Polisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

En vardagskväll i juni kör en man i 35-årsåldern upp en skåpbil framför porten till ett hyreshus i Tuve i Göteborg. Han börjar bära in stora, tunga bagar till lägenheten där han bor. Väskorna är fulla med cannabis – sammanlagt över 300 kilo.

Mannen har just hämtat upp lasten från en polskregistrerad lastbil i ett industriområde i Landvetter. Men hemma vid hyreshuset får han först vänta ett tag. Dagens värme dröjer sig kvar och håller grannarna ute vid lekplatsen mellan husen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kom precis innanför dörren hemma, skriver han till sin kontaktperson i en krypterad chatt.
– Är mkt ungar och föräldrar utanför på gården. Avvaktar en liten stund med att bära in.

Polisens hemliga kamera filmar mannen när han börjar bära in väskor till lägenheten. När han grips är skåpbilens lastutrymme fortfarande välfyllt. Mobilchatten blir senare del av bevisningen.
Polisens hemliga kamera filmar mannen när han börjar bära in väskor till lägenheten. När han grips är skåpbilens lastutrymme fortfarande välfyllt. Mobilchatten blir senare del av bevisningen.

Mannen har hunnit lämna av tre väskor i lägenheten när polisen slår till. De har följt hans mobiltrafik i flera månader och nu tar de honom på bar gärning. I trapphuset sitter en hemlig kamera riktad mot 35-åringens ytterdörr. Den har just filmat hur han lämpar av bagarna inne i hallen.

Tjockt lager sopor och skräp

När han kommer ut efter tredje vändan står insatsstyrkan redo på gården. Strax därefter går de in i mannens lägenhet. Synen de möter ska senare beskrivas som ”total misär” och det värsta man sett under sina år i tjänst.

Ett 70 centimeter tjockt lager av sopor och skräp täcker hela lägenheten utom hallen. Soporna fyller även garderober och skåp. Flugor flyger runt i de stinkande rummen och polisen måste klä på sig skyddskläder och ansiktsmask för att överhuvudtaget kunna vara kvar där inne.

Polisen inne i mannens lägenhet.
Polisen inne i mannens lägenhet.

Polisen meddelar hyresvärden, kommunala Bostadsbolaget, att lägenheten omgående måste totalsaneras. Men hyresgästen sitter anhållen med restriktioner och går inte att nå. Därför begär Bostadsbolaget omedelbar hjälp av Kronofogden för att få komma in i lägenheten. Enligt Bostadsbolaget är situationen akut och ”ovanligt svår”.

Saneringen tar lång tid. Först efter fyra månader är lägenheten beboelig igen. För att få den i skick har Bostadsbolaget tvingats betala nästan 590 000 kronor. Hyresvärden gör vissa avdrag för äldre ytskikt, men skickar sedan en faktura till 35-åringen på över en halv miljon kronor.

Läs ocksåAllvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation”Enligt polisen rådde total misär i lägenheten när de kom dit. En av dem beskrev det som "det värsta han sett under sina tjänstgöringsår". Skadedjur och berg av sopor gjorde att ett besök i tvårummaren krävde skyddskläder.
Polisen dokumenterade lägenhetens skick med sin kamera och larmade hyresvärden.
Polisen dokumenterade lägenhetens skick och larmade hyresvärden.

Fotat kokain med sin kamera

Under tiden utreder polisen den organiserade droghandeln som har pågått med lägenheten i Tuve som bas. I 35-åringens mobil finns selfies på honom själv samt bilder på stora mängder narkotika som nyligen funnits i hans hem. Bland annat en rejäl stapel med sammanlagt 18 kilo kokain i hallen. Några av paketen har dykt upp vid olika tillslag i Göteborgstrakten under våren.

Annons
Mannens egen bild på prydligt staplade kokainpaket till vänster. Till höger polisens bild från husrannsakan hemma hos mannen. De visar att detaljer på garderoberna i hans hall stämmer överens med dem som syns på kokainbilden.
Mannens egen bild på prydligt staplade kokainpaket till vänster. Till höger polisens bild från husrannsakan hemma hos mannen. De visar att detaljer på garderoberna i hans hall stämmer överens med dem som syns på kokainbilden.

I förhör säger mannen själv att han inte umgås med kriminella personer. Han jobbar som hantverkare, kör skåpbilen i jobbet och har haft sin lägenhet i sju år. Han hävdar att han inte visste vad som fanns i väskorna, men berättar för polisen att han fått i uppdrag att transportera och förvara dem hemma hos sig.

Orsaken var att han behövde pengarna. 35-åringen har skulder på nästan en halv miljon kronor hos Kronofogden. Detta är redan innan han får jätteräkningen från hyresvärden.

Läs ocksåSå blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu"

– Jag fick en fråga för ett tag sedan om jag ville göra det. Jag har ju Kronofogden efter mig, de tar halva min lön ungefär och detta skulle innebära att jag skulle få lite extra pengar inför sommaren, säger han i förhör.

Ovanligt förvara stora mängder droger där någon bor

Mycket mer vill han inte säga. Att 18 kilo kokain skulle ha legat hemma i hans hall i slutet av mars förnekar han helt, trots bildbeviset i mobilen. Han nekar också till att ha fått besök klockan åtta en tisdagsmorgon i april, och att besökaren då har fått med sig ett kilo kokain i en Ica-påse. 35-åringen säger att han aldrig någonsin har hanterat kokain.

Kammaråklagare Mats Dahlberg vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är av en annan uppfattning. Det är domstolen också, ska det visa sig. Mannen döms till sju års fängelse för flera fall av synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det är ovanligt att det förvaras så stora mängder i någons privata lägenhet, säger Mats Dahlberg till Hem & Hyra.

– Oftast har man en lägenhet som inte kan knytas till någon person, så kallade gröna lägenheter. Narkotika förvaras i lägenheter där ingen bor, eller i andra lokaler.

Varför gick det ändå till så i det här fallet?

Annons

– Min gissning är att han tog emot det, att det skulle vidare till annat och att han bara skulle förvara det en kort tid i sitt hem. Men det är bara spekulationer.

Hur uppfattade du hans roll i den här kedjan?

– Han var lågt ner. Definitivt långt ifrån toppen.

Grannar reagerar på spring i trapphuset

Grannar märker sällan av den här sortens förvaring. Däremot brukar kringboende reagera när lägenheten blir ett nav för aktiv droghandel.

– Om det pågår narkotikaförsäljning så är det ofta mycket folk som normalt inte är där. Grannar reagerar på att det är mycket spring och mycket besök, säger Mats Dahlberg.

Saneringen av lägenheten kostade hyresvärden närmare 590 000 kronor. I dag har en ny hyresgäst flyttat in.
Saneringen av lägenheten kostade hyresvärden närmare 590 000 kronor. I dag har en ny hyresgäst flyttat in.

Ett år efter insatsstyrkans tillslag bor nu en annan person i 35-åringens lägenhet i Tuve. Mannen har varit inlåst sedan han åkte fast. Han har mist sitt lägenhetskontrakt och också förlorat jobbet.

LÄS MER Då blir du skyldig att betala skador i lägenheten

Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.