Annons

Mer än varannan ung vuxen vill finansiera boendet med Airbnb

Nyheter 51 procent av dagens unga mellan 16 och 23 år vill kunna använda korttidsuthyrning som Airbnb för att finansiera resor och boende. Men Hyresgästföreningen säger bestämt nej.
Kvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.
Nyckelskåpet ska ha använts för administrering av nycklar till lägenheten.

Under Almedalsveckan tidigare denna månad höll bostadsutvecklaren Veidekke ett seminarium om hur unga människor ska ha möjlighet och råd att hitta ett framtida boende.

I dag släppte de sin rapport om unga människors bostadsdrömmar i sin helhet. Undersökningen bygger på intervjusvar från drygt tusen personer mellan 16 och 23 år, som får ge sitt svar på hur de tror att bostadsmarknaden kommer att se ut om tio år.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Bland annat räknar sex av tio unga vuxna med att det kommer bli ganska eller mycket svårt att hitta en bostad när det är dags att flytta hemifrån, och att allt färre kommer att lämna hemmet före 25 års ålder. 51 procent av respondenterna tror att det kommer bli vanligare att behöva tacka nej till arbete eller studier på grund av svårigheter att hitta ett boende, framför allt på grund av att det råder brist på överkomliga bostäder, i synnerhet hyresrätter.

– Många unga inser att bostadsmarknaden är tuff och att den inte är anpassad för dem. Man ser på sitt framtida boende med realism, säger Jonas Engelblom, kommunikationschef på Veidekke bostad.

Allra helst vill dagens unga ha en lägenhet mellan 35 och 55 kvadratmeter som kostar mindre än 5 000 kronor i månaden. Nästan hälften av dem kan tänka sig att dela verktyg och redskap med sina grannar, och knappt en tredjedel är beredda att dela extramöbler och porslin med personerna i samma trappuppgång för att hålla nere boendekostnaderna.

Läs ocksåEtt rum och två sköldpaddor för 600 kronor per natt - nu kan svarthyraren vräkasSköldpadda och annons från Airbnb.

Många efterlyser också möjligheten att finansiera boendet genom att hyra ut bostaden när man inte är hemma. Hela 51 procent av dagens unga vuxna vill ha alternativet att hyra ut hela eller delar av lägenheten under kortare perioder, exempelvis via Airbnb.

Just korttidsuthyrning har på senare år blivit en glödhet potatis. De allra flesta värdar säger blankt nej till Airbnb-uthyrning i det egna huset och Hem & Hyra rapporterar löpande om hyresgäster som sägs upp på grund av att de använt tjänsten utan godkännande från fastighetsägaren. Samtidigt blir fenomenet allt vanligare världen över, och som Hem & Hyra skrev förra månaden är ungefär 0,5 procent av alla lägenheter och villor i landets tre största städer möjliga att boka för en eller flera nätter via sajten.

Annons

Troligen finns flera skäl till att dagens unga ser så positivt på Airbnb, menar Jonas Engelblom.

Läs ocksåDomen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige

– En orsak är den extra inkomsten, som kan användas för att delfinansiera det egna boendet. En annan är medvetenhet och omsorg om resurser; att låta en fullt fungerande bostad stå outnyttjad anses slösaktigt.

Jonas Engelblom, kommunikationschef på Veidekke bostad, och Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, har olika syn på om Airbnb bör användas för att få fler unga vuxna att ha råd med ett boende.

Utifrån undersökningens svar är dagens tuffa regler mot korttidsuthyrning ett hinder för unga vuxna att förverkliga sina bostadsdrömmar, resonerar Jonas Engelblom.

– Vill vi gå den här gruppen till mötes handlar det snarare om att göra det lättare, inte svårare, att hyra och hyra ut.

Trots att korttidsuthyrning kan vara ett sätt för dagens unga att finansiera det framtida boendet är Hyresgästföreningens ståndpunkt tydlig. Man säger nej.

– Jag kan förstå att man kan vilja använda den här typen av tjänster för att öka möjligheten att exempelvis ha råd med en semesterresa eller pröva olika typer av boenden. Men man måste också se över aspekten hur det påverkar grannskapet, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Annons

Hon berättar att personer som bor i hus där uthyrningar är frekventa ofta upplever svårigheter. Tillfälliga gäster känner inte alltid till hur sophanteringen sköts och vilka förhållningsregler man kommit överens om i huset.

– Ständiga korttidsuthyrningar kan påverka grannskapet negativt. Tanken är inte att man ska tjäna pengar på sin hyresrätt – det ska vara ett smidigt sätt att bo bra.

Dagens unga upplever att det kommer bli svårt att ha råd med ett framtida boende – kan inte Airbnb vara ett sätt att få fler att ha råd med att bo?

– Jo, fast det behöver inte vara på det sättet, det går också att med politik påverka hur boendekostnaderna kan se ut. I slutändan innebär det som hyresgäst att man hyr sitt boende. Man äger inte lägenheten.

Läs också Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde" Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.