Annons

En av tvåhundra bostäder hyrs ut via Airbnb

Nyheter 1 100 kronor. Så mycket kan den som hyr ut sin lägenhet i Stockholm tjäna per dag. Men korttidsuthyrningen i Sveriges största städer ligger lågt jämfört med övriga Europa, visar Hyresgästföreningens undersökning.

De senaste åren har allt fler människor fått upp ögonen för uthyrningssajten Airbnb – såväl semesterfirare som bostadsinnehavare.

I många av Europas turismpräglade städer har korttidsuthyrning av privatbostäder blivit big business. I Barcelona kostar en natts boende via Airbnb i dagsläget 1 460 kronor och så många som 62 procent av personerna som hyr ut är så kallade professionella värdar, vilka alltså har uthyrningen som levebröd.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Sverige är antalet Airbnb-värdar förhållandevis blygsamt, visar Hyresgästföreningens rapport. Totalt beräknas ungefär 12 700 lägenheter och villor ha hyrts ut via sajten sedan starten 2010. I Göteborg och Malmö är motsvarande siffror 5 500 respektive 2 700 bostäder. Det innebär att cirka 2,63 procent av bostadsbeståndet i Stockholm, 1,96 procent av beståndet i Göteborg och 1,67 procent av beståndet i Malmö någon gång använts för uthyrning på Airbnb.

Annons

I juni var ungefär 0,5 procent av alla lägenheter och villor – en av tvåhundra – i Stockholm, Malmö och Göteborg möjliga att hyra en eller flera nätter.

Enligt Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg kan det låga genomslaget för korttidsuthyrning i Sverige vara ett resultat av att städerna domineras av hyres- och bostadsrätter, där reglerna för uthyrning ofta är stränga.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– I övriga Europa är debatten om korttidsuthyrning och Airbnb mycket livlig. Men här i Sverige är det ganska tyst.

Annons

Enligt undersökningen är snittintäkten för ett uthyrt objekt 1 200 kronor per dag i Stockholm, medan man i Göteborg får 998 kronor och i Malmö får 711 kronor.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.