Annons

En av tvåhundra bostäder hyrs ut via Airbnb

Nyheter 1 100 kronor. Så mycket kan den som hyr ut sin lägenhet i Stockholm tjäna per dag. Men korttidsuthyrningen i Sveriges största städer ligger lågt jämfört med övriga Europa, visar Hyresgästföreningens undersökning.

De senaste åren har allt fler människor fått upp ögonen för uthyrningssajten Airbnb – såväl semesterfirare som bostadsinnehavare.

I många av Europas turismpräglade städer har korttidsuthyrning av privatbostäder blivit big business. I Barcelona kostar en natts boende via Airbnb i dagsläget 1 460 kronor och så många som 62 procent av personerna som hyr ut är så kallade professionella värdar, vilka alltså har uthyrningen som levebröd.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Sverige är antalet Airbnb-värdar förhållandevis blygsamt, visar Hyresgästföreningens rapport. Totalt beräknas ungefär 12 700 lägenheter och villor ha hyrts ut via sajten sedan starten 2010. I Göteborg och Malmö är motsvarande siffror 5 500 respektive 2 700 bostäder. Det innebär att cirka 2,63 procent av bostadsbeståndet i Stockholm, 1,96 procent av beståndet i Göteborg och 1,67 procent av beståndet i Malmö någon gång använts för uthyrning på Airbnb.

Annons

I juni var ungefär 0,5 procent av alla lägenheter och villor – en av tvåhundra – i Stockholm, Malmö och Göteborg möjliga att hyra en eller flera nätter.

Enligt Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg kan det låga genomslaget för korttidsuthyrning i Sverige vara ett resultat av att städerna domineras av hyres- och bostadsrätter, där reglerna för uthyrning ofta är stränga.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– I övriga Europa är debatten om korttidsuthyrning och Airbnb mycket livlig. Men här i Sverige är det ganska tyst.

Annons

Enligt undersökningen är snittintäkten för ett uthyrt objekt 1 200 kronor per dag i Stockholm, medan man i Göteborg får 998 kronor och i Malmö får 711 kronor.

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.