Annons

Mias hobby får ta plats på höjden: ”Titanic är mitt lilla skrytbygge”

Kalmar Saneringstekniker till vardags, legobyggare på fritiden. Mia Mattsén återupptäckte glädjen för lego när hon hittade broderns nedmonterade piratskepp hemma hos föräldrarna. Sedan dess har hemmet fyllts av såväl gammalt som nytt lego.
Bilden visar: Mia Mattsén bygger lego i sitt hem.
Foto: Linda Mankefors
Mia Mattsén har fått blodad tand för legobygge.

Direkt innanför ytterdörren anar man att det finns en legoälskare i lägenheten. Ett stort gult legohuvud har gjorts om till bordslampa. Ögonen dras snabbt till ett fönster med detaljerade legoblommor, som vid första anblicken ser ut som konstgjorda prydnadsväxter. 

– Jag måste skaffa de nya blommodellerna som har kommit, berättar Mia och visar upp fönstret med viss stolthet. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur kom det sig att du hittade tillbaka till legobyggandet? 

– Jag byggde mycket lego som barn och mina barn byggde när de var små. Men sedan hittade jag min brors gamla piratskepp hemma hos föräldrarna och tänkte ”oj det där måste jag testa att bygga ihop”. 

Sagt och gjort, det har blivit många legoinköp sedan dess, både nostalgiska och nya. 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Star Wars och Harry Potter känns bekant, men en Adidassko och en Dodgemodell från filmen Fast and Furious överraskar. Alla modeller står prydligt framställda, flitigt avdammade för att få bort eventuellt matos som kan skada ytan. En skyddande film på blomfönstret tar bort skadligt solljus. 

Konsten att få plats med sin samling

Bildmontage. Bilden visar rum för legobyggande, och piratskepp samt blommor i lego med Mia Mattsén.
Mia Mattsén utnyttjar höjden för att kunna få plats med sitt legobyggande.

Familjen flyttade in för sex år sedan på Lech Walesas gata. En tvåvåningslägenhet med högt i tak som visade sig ha en hemlighet som passade Mia väl. I hemmet ska även två döttrar få utrymme och de är inte alltid lika glada i allt lego som deras mamma har.

Mias lösning för att inte fylla varenda vrå med lego är därför att bygga på höjden. Ikeahyllor som går att utöka och bygga på är praktiskt. En annan lösning blev att omvandla en klädkammare till arbetsyta. 

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– När vi flyttade in så upptäckte jag det här smala utrymmet, det var som ett hål. Jag fick ligga på alla fyra och montera in ett smalt skrivbord innanför dörren. Sen satte jag upp lampor och monterade upp hyllor. Man kan bara stänga om sig och behöver inte plocka undan varje gång. 

Hyllorna är fyllda av lådor med legobitar, noga sorterade. 

– Jag måste förstås ner i förrådet och hämta en specialstege om jag ska nå alla hyllor, säger hon.

Legot dyker även upp i jobbet…

Visar en legomodell Harry Potter, föreställer Hogwarts inifrån.
En ”magisk” legobok öppnar sig och visar Hogwart inifrån.

– Jag jobbar som saneringstekniker på Ocab. Vi sanerar efter bränder, vattenskador och sånt. Det har hänt att vi får in lego till firman från brandskadade hem och då har jag stått där med pensel och dammat varenda bit. Vid bränder kan det komma brandsläckningspulver på bitarna, då går det att damma av. ”Vi måste rädda legot!” säger jag och mina kollegor säger bara ”ja håll på med det där du”, säger hon och skrattar.

Det brittiska TV-programmet Lego Masters har knoppat av sig till ett dussin länder, inklusive Sverige. Att bygga lego på sin fritid börjar nu bli ett bredare intresse även hos vuxna. OS-mästaren och höjdhopparen Stefan Holm är en av de mest kända personerna som bygger ihop legomodeller på sin fritid. 

– Programmet har gjort mycket att även vuxna börjat intressera sig för lego. Den australiensiska versionen är den bästa, de är helt fantastiska. Vilka byggen de gör, det är helt galet. De har obegränsat med lego och kan bygga precis vad de vill. Det måste vara så roligt. 

Skulle du vilja delta i en sådan tävling? 

– Nej jag har sån prestationsångest så jag tror inte att jag skulle klara det. Om jag vet att det är en tävling, då skulle nog min kreativitet låsa sig. 

Annons

Titanic i sovrummet

Bild visar legomodell av Titanic.
Det tog 60 timmar att bygga färdigt den över en meter långa modellen av Titanic.

Mitt i Ikeahyllan står en äldre modell av en Vikingafärja hon fick som barn när familjen åkte till Åland. Den betydligt större båten Titanic har fått sin egen hedersplats på övre våningen i Mias sovrum. Hemmets katt sover olovandes på sängen och slänger ett trött öga på både oss och den enorma båten. 

– Titanic är mitt lilla skrytbygge. Den byggde jag för ett år sedan. Den är byggd i tre sektioner som man sen sätter ihop, det tog väl 60 timmar kanske. Glasboxen har jag beställt från England. Men de är dyra så jag har bara köpt till den här och Old Trafford modellen. 

60 timmar!?

– Ja det var så roligt att få ihop den där. Jag har adhd, och det är nånting med lego, att skapa ordning ur kaos. Man sitter med en stor hög legobitar och sen kan man bygga någonting av det. Det gör något med min hjärna som är väldigt stimulerande. När jag väl är inne i mitt bygge så är det fullt fokus.

Hur ska du få plats med allt i längden?  

– Det är inte lätt att vara nörd och samla på sig allt möjligt, jag har ju andra grejer också. Och man vill inte gömma det heller. Det stör mig lite att jag har så mycket lego i bygglådorna däruppe, det finns lite mer att visa upp om man säger så. Jag drömmer om att kunna ha ett riktigt legorum nån gång, men vi får se. 

Fakta: Mia Mattsén

Yrke: Saneringstekniker

Ålder: 47 år

Familj: Två döttrar, 11 och 18 år.

Samlar också på: Musik, Star Wars, filmer

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.