HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Migrationsverkets ersättning tränger ut svaga hyresgäster

Örebro Hyresgästföreningen hade hoppats på att få driva ärendet i hyresnämnden, men nu flyttar även den sista permanenthyresgästen från fastigheten i Torsby som gjorts om till asylboende.

Det var under försommaren som en hyresvärd i Torsby erbjöd sina hyresgäster ekonomisk kompensation för att de skulle flytta. Han hade endast sex av de tolv lägenheterna uthyrda och ville därför göra om fastigheten till flyktingboende.

Hyresvärden stack aldrig under stol med att det var för att tjäna mer pengar som han ville byta hyresgäster. Enligt hyresvärden drog hyrorna för de sex lägenheterna in cirka 295 000 på ett år. Samtidigt som han räknade med att intäkterna för ett asylboende skulle kunna bli över 10,3 miljoner per år – om alla tilltänkta 144 platser blev uthyrda.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

Alla hyresgäster valde att få kompensationen och flyttade. Alla utom  70-åriga Evy Hellqvist som bott i lägenheten sedan 2009. Hyresgästföreningens jurister förberedde sig på att ta upp hennes principiellt viktiga ärende i hyresnämnden.

I slutet av september togs de första 66 asylsökande emot i grannlägenheterna till Evys bostad. Och nu har även Evy bestämt sig för att flytta.

– Hade jag varit yngre hade jag gärna bott kvar, men nu är jag lite för gammal för sånt här. För egentligen är det spännande att få uppleva asylboendet. Det är många människor här – och så alla fina barn. Men eftersom vi inte har samma språk kan jag inte riktigt utnyttja möjligheten att lära känna dem. Dessutom byts de ju ut hela tiden, så det är svårt att skapa kontakter. Men trycket från hyresvärden har varit hårt. Han frågar hela tiden när jag ska flytta och nu när det inte är som det var innan, vill jag inte bo kvar, säger Evy Hellqvist som flyttar redan nu i månadsskiftet.

Läs ocksåVidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten"Person som håller för näsan och en domarklubba.

Hyresgästföreningen hade hoppats på att få driva ärendet till hyresnämnden för att se om hyresvärdar verkligen har rätt att göra sig av med permanenthyresgäster för att kunna hyra ut till det mer lukrativa Migrationsverket.

– Det hade varit intressant att få ett prejudicerande beslut från hyresnämnden om besittningsrätten ska ge vika när hyresvärden bestämmer sig för att hyra ut till andra än privatpersoner. Det är ju väldigt aktuellt nu när det kommer många nyanlända och det inte finns tillräckligt med bostäder, säger Hyresgästföreningens jurist Thomas Saglind som drivit ärendet för Evy Hellqvist räkning.

Just nu har Hyresgästföreningen bara i Värmland och Örebro minst fyra ärenden där hyresvärdar sagt upp permanenthyresgäster samtidigt som de hyr ut övriga lägenheter runt om kring till Migrationsverket. I tre av de fyra ärendena gäller det hyresgäster med betalningsanmärkningar som alltså har en svag ställning på bostadsmarknaden.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

– Man ställer två svaga grupper mot varandra. Hyresvärdarna blir lockade av det den höga ersättningen som Migrationsverket betalar ut och marknadens normala villkor sätts ur spel. Det är, oftast, inte av altruistiska skäl som hyresvärdarna hyr ut till flyktingar utan för att tjäna mycket pengar. Det enda sättet att lösa problemet är att bygga fler bostäder, säger Pär Spånbo som är jurist på Hyresgästföreningen.

 

Läs också Missade att betala en månadshyra i somras – tvingas flytta Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.