Miljarder i avdrag till högavlönade
Under inkomståret 2012 betalades 13,7 miljarder kronor ut i så kallat rotavdrag. Det är en subvention som går till att betala halva arbetskostnaden vid renovering av villa, bostadsrätt eller fritidshus. Hyresgäster som själva vill bekosta tapetsering får inget sådant avdrag. Inte heller hyresvärden får någon subvention vid ombyggnader eller renoveringar.
Siffror från Statistiska centralbyrån som Hyresgästföreningen bearbetat och presenterar på hurvibor.se visar att rotavdraget främst utnyttjas av dem med goda inkomster. Under 2012 gick 40 procent av rotavdragen till personer som tjänar över 400 000 kronor per år. Tillsammans fick de 5,6 miljarder i bidrag, vilket är en miljard mer än de med lägst inkomser fick i bostadsbidrag samma år.
Ju högre upp i inkomstklasserna man tittar, desto mer används rotavdraget. Bland dem som tjänade mer än en miljon kronor om året har nästan hälften renoverat sitt ägda boende med hjälp av rotstödet.
Skattesubventionen fungerar så att hantverkaren som utfört arbetet ansöker hos Skatteverket om att få halva arbetskostnaden betald via dem. På så vis får kunden en rabatt på halva arbetskostnaden direkt på fakturan. Avdraget är begränsat till 50 000 kronor per person och år. Ett hushåll på två vuxna kan alltså få maximalt 100 000 kronor i rotavdrag.
Det finns emellertid ett förslag från regeringen som innebär en sänkning till 34 000 kronor per person och år. Detta för att finansiera en slopad fastighetsavgift på hyreshus.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman efterlyser en undersökning om vilken effekt alla de miljarder som går till rotavdrag har fått. Hur mycket har branschen ökat sina marginaler och har man flyttat kostnaden från material till arbete, som ett reportage i tv:s Uppdrag granskning nyligen avslöjade.
– Rotavdraget är en okontrollerad utgift utan begränsningar för staten. Samtidigt får hyreshus klara sig utan avdrag trots att upprustningsbehovet på många håll är stort. Skillnaden i hur regeringen förhåller sig till ägt och hyrt boende blir alltmer tydlig, säger Barbro Engman.
Läs mer på hurvibor.se/pengar/rot-avdrag