Annons

Miljövänligt och spektakulärt i Ronnebys nya bostadsområde

Ronneby När de första bilderna på de tänkta husen i kvarteret Kilen presenterades möttes de av en del kritik. Men Ronnebyhus vd Peter Persson ser det som en del av uppdraget att sticka ut.
Foto: Ronnebyhus/ALoCo arkitektbyrå/istudios visuals
Så här kan Kilen komma att se ut.

Ronnebyhus har tagit fram en skiss på hur Kilen skulle kunna se ut. På de bilder som offentliggjorts finns fyra olika huskroppar med olika höjd som tillsammans innehåller ungefär 50 lägenheter. Husen har en lätt futuristisk arkitektur med oregelbundna vinklar, sluttande tak och balkonger inbyggda i lådor som står ut från fasaden. En del kritiska röster har höjts när det gäller utformningen.

Hur mycket påverkar kritiken?

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi måste bygga så att vi kan få hyresgäster, så det är klart att folk kan påverka detta. Men vi tycker att det är spännande med lite framtida arkitektur och det är kul att sticka ut, säger Ronnebyhus vd Peter Persson.

Bolagets ambitioner med Kilen är högt ställda.

Annons

– Det är så pass bra läge att här måste man våga spänna bågen lite högre.

Läs ocksåEmma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.

Och blir det slutgiltiga resultatet som de skisser som finns nu kan det mycket väl bli det landmärke som nämns i kommunens detaljplan för området.

Kvarteret Kilen ska förvandlas från industriområde till bostadsområde med ” arbetsplatser samt lokaler för handel och kultur” enligt detaljplanen. Ronnebyhus har fått i uppdrag att bygga 50–100 lägenheter, men det kan få plats med så många som 200.

Annons

Själva byggandet ska ske enligt cradle to cradle-principen, en metod som innebär att anpassa sig efter miljön och göra byggnaderna så miljövänliga som möjligt. Mycket återvunnet byggnadsmaterial ska användas och det kan exempelvis bli lokalt omhändertagande av dagvattnet och energisnåla hus, så kallade passivhus eller plusenergihus som producerar ett överskott av energi.

Läs ocksåHär "röstar" Storviksborna inför nybygge

Planen är att kommunfullmäktige ska besluta om detaljplanen i oktober, vilket innebär att den vinner laga kraft en månad senare och efter det kan det verkliga arbetet med Kilen börja. Byggstarten blir i så fall 2017.

Fakta: Cradle to cradle

Syftet med modellen är att tänka hållbart och att skapa ett positivt avtryck i stället för att bara begränsa det ekologiska fotavtrycket.

Viktiga delar av filosofin är:

Kretslopp. Allting ingår i det stora kretsloppet där någons avfall kan bli någon annans mat. Även metaller och plaster ingår i ett kretslopp.
Energi. Tyngdpunkten ligger på förnyelsebar energi.
Mångfald. Mångfalden ökar nyttan för fler och gäller både biologi, idéer och kultur.

Läs mer om Cradle to cradle här.

Läs också Bytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten Nordanstigs Bostäder överväger rivning – och bygger nytt­ Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.