Annons

Emma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”

Halmstad Emma Persson i Halmstad bor i Sveriges vackraste nyproduktion 2022, enligt en öppen omröstning som föreningen Arkitekturupproret låtit genomföra på Facebook. ”Husen har blivit en snackis”, säger hon.
En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.
Foto: privat/HFAB
Emma Persson i Harplinge bor i en hyreslägenhet "Sveriges vackraste nyproduktion 2022", enligt en omröstning från föreningen Arkitekturupproret.

De fyra husen med sammanlagt 44 hyresrätter stod klara i slutet av förra året. Husen är inspirerade av de så kallade landshövdingehusen i Göteborg, där bottenvåningen är i tegel och de ovanför i trä.

Föreningen Arkitekturupproret genomförde en öppen omröstning på sin Facebook-sida. Lynghusen, som husen i Harplinge utanför Halmstad kallas, fick flest röster, 4033 stycken. Därmed blir Lynghusen den av tjugo kandidater som tar hem titeln ”Sveriges vackraste nyproduktion 2022”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vad tänkte du när du fick veta att huset du bor i fick utmärkelsen?

– Jag kan förstå det. Det är väldigt fina hus och väldigt olikt nånting annat som byggs nu. Det snickarglädje och allt. Det är jättekul och härligt att det kan byggas nåt som sticker ut.

Hur såg det ut där du bodde innan?

Läs ocksåKajalen nominerad till årets fulaste nya byggnad

– Vi bodde i en sekelskifteslägenhet med högt i tak och konstiga planlösningar. Hyresvärden hade försökt göra lite renoveringar men de stämde inte riktigt överens. Och så var det problem med mögel och så.

Vad tycker du själv – är det ett vackert hus?

Annons

– Det tycker jag absolut. Det är väldigt varmt jämfört med många lägenhetshus som byggs. Här mitt emot finns det ett som känns mer modernare, lite kalare. Jag tycker det är jättefint, med blandning av olika material som trä, tegel och plåt.

Läs ocksåÄr Mars Sveriges fulaste kvarter?
En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan.
Emma Persson.

Har du några preferenser när det gäller byggnadsstil?

– Inga egentligen. När vi flyttade hit ville vi mest bara komma bort ifrån stan och få en seriös hyresvärd igen. Hade jag köpt ett hus hade det nog betytt mer, men är det hyreslägenhet är det nog mer insidan som räknas. Jag ser ju det mest inifrån.

Vad brukar folk säga när du får besök?

– ”Åh, så fint hus!”. Både unga och gamla verkar tycka det är väldigt fint, så husen har blivit en snackis. De liknar husen i Majorna i Göteborg.

Är det lika fint inne i din lägenhet?

Annons

– Jo, men det tycker jag. Det är kanske inte lika varmt men de har ändå försökt med varmare färgsättning på köksluckor istället för det här plant vita som det är i alla andra lägenheter. Spröjsade fönster ger en lite lantlig känsla.

Ett nybyggt hus i gammal stil.
Lynghusen i Harplinge ägs av Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB. Byggherre till de fyra husen är NCC och arkitektfirman är Okidoki.

Finns det något du inte uppskattar med huset eller lägenheten?

– Vi hade problem med en vattenläcka när vi flyttade in och det är kanske inte att föredra i en nybyggd lägenhet. Det var en snickare som hade dragit igenom en spik i ett kopparrör till ett element, och det hade stått och läckt i en månad. Men det åtgärdades till slut och vi kunde fira jul med vardagsrumsgolv.

Är det värt hyran ni betalar?

–Det tycker jag. Vi har samma storlek på lägenheten och samma hyra som där vi bodde förut mitt inne i stan. Men här är det helt nyproducerat och bättre planlösning, grannar och hyresvärd. Tvättstugan är jättefin.

Fakta: Emma Persson

Ålder: 29 år.

Yrke: Restaurangchef.

Flyttande in i Sveriges vackraste nybyggda hus: December 2021.

Familj i lägenheten: Man och två barn, 1 och 5 år.

Första egna bostad: En hyrestvåa i andra hand på Södra vägen i Halmstad.

Betalar i hyra: 10 300 kronor i månaden för en trerummare på 83 kvadratmeter.

En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan framför ett nybyggt hus i gammal stil.
Emma Persson.
Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Husritaren skapar vykort från verkligheten Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.