Annons

Minst 20 lediga hyresbostäder på Lidingö

Nyheter Minst 20 nya lägenheter på centrala Lidingö står tomma. En orsak kan vara hyran: omkring 1 600 kronor per kvadratmeter. ​

​Byggnaden liknar ett fort, insprängt bland villorna mellan Karlavägen och Södra Kungsvägen. Av de runt femtio lägenheterna är 25 tomma säger Hyresgästföreningens PO Brogren.

Annons
– När staten avskaffade bidragen till nya hyreshus för ett och ett halvt år sedan varnade vi för att detta skulle bli ett hot mot hyresrätten. Utvecklingen i detta nybyggda hus är ett strålande tråkigt exempel på att vi hade rätt, säger Brogren som tror att hyreshuset så småningom förvandlas till bostadsrättsförening.
Andra nybyggda hyreshus på Lidingö har en hyra på 1 300 kronor per kvadratmeter. De husen byggdes delvis med stöd från staten.
 
Men huset på Karlavägen fick inte något statligt stöd, vilket drev upp hyran med 300 kronor per kvadratmeter.
När den första hyresgästen flyttar in i en nybyggd lägenhet behöver fastighetsägaren inte förhandla med Hyresgästföreningen; det går bra att göra upp direkt med hyresgästen.
I detta fall ställdes den bostadssökande inför valet att betala 1 600 kronor per kvadratmeter, eller att avstå från bostaden.
– Nu samlar vi in fullmakter från våra medlemmar så att vi kan förhandla om hyran, säger Brogren. Ett halvår efter den individuellt avtalade hyran har hyresgästen den rätten.
Bo Fernström är styrelseledamot i FAB Bergrummet, som äger det halvtomma huset.
– Det är bara 20 lägenheter som är tomma, 30 är uthyrda. Det är normalt; huset blev klart för några veckor sedan, och mycket arbete återstår. Dessutom har vi tre tvister med olika byggfirmor.
Enligt Fernström är det många nybyggda och ombyggda hus som har tomma lägenheter.
– Om hyresgästerna vill köpa huset går väl det bra. Men det är inte på kartan just nu, säger Fernström.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.