Annons

Misshandlad får bo kvar

Halmstad När den våldsamme mannen sa upp kontraktet ville värden kasta ut kvinnan. Men nu ger hyresnämnden kvinnan rätt att bo kvar.

Kvinnan misshandlades i äktenskapet och begärde skilsmässa, det berättar hon själv i en inlaga till hyresnämnden i Göteborg. Mannen sa då upp kontraktet, som han stod ensam på, och bad att det skulle gå extra snabbt vilket värden också gick med på. Kvinnan skulle ut inom tio dagar men hon vägrade flytta. Hon ville verkligen bo kvar, inte minst för att kunna ha sina barn hemma.

Men hyresvärden gav sig inte och vände sig till hyresnämnden för att få kvinnan att flytta. Orsaken var hennes ekonomi. Den är dålig och hon har skulder hos kronofogden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Idag, måndag, kom nämndens beslut och där slås fast att kvinnan får överta kontraktet och bo kvar. I sin bedömning lägger nämnden tyngdpunkten på kvinnans ekonomi. Trots att den just nu är dålig menar nämnden att hon kommer att klara av att betala hyran. Socialtjänsten har också lämnat garantier för att hjälpa till, även med två hyror som kvinnan på senare tid inte har betalat. Hon har tidigare inte kunnat få hjälp med hyran då hon formellt inte har haft någon egen bostad.

Annons

Enligt lagen ska en sambo eller gift få överta ett kontrakt om hyresvärden ”skäligen kan nöja sig med honom eller hennes som hyresgäst”.

Läs mer om fallet i Halmstad här.

Annons
Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"
Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.