Annons

Misshandlade grannar – mister hyreskontrakt

Nyheter ​Misshandel är i vanliga fall inte skäl nog för att en hyresgäst ska bli av med sitt kontrakt. Men om smällarna utdelats på en kräftskiva och den misshandlade är en granne är lagstiftningen annorlunda.Det har en hyresgäst i Västsverige fått erfara.
Förra året anordnade några grannar i Göteborgstrakten en gemensam kräftskiva. Av uppgifterna i hyresnämnden och hovrätten att döma bjöds det inte bara på skaldjur utan en hel del alkoholhaltiga drycker. När festen led mot sitt slut var många i sällskapet rejält berusade.
 
En av hyresgästerna i området, som är av radhuskaraktär, ilsknade då till på två av gästerna. Först blev han arg för att han upptäckte en manlig granne i värdinnans sovrum, där han själv hade för avsikt att spendera natten. Enligt den anklagade hyresgästen försökte grannen att våldta den kraftigt berusade värdinnan. Han såg handgripligen till att mannen lämnade kvinnans sovrum genom att dra ut honom på gården. Där stod bland annat bovärden, som bor i omgivningen och också var med på festen.
Exakt vad som hände då beror på vem man frågar. Klarlagt är i alla fall att den anklagade hyresgästen delade ut två slag mot ansiktet mot bovärden. Slagen orsakade en blödning i hjärnan och en fraktur i ansiktet. En kvinna träffades oavsiktligt av ett slag. Dessa brott har tingsrätten tidigare förklarat hyresgästen skyldig till.
 
Efter den vilda kräftskivan ville det kommunala bostadsbolaget bli av med den aggressive hyresgästen. Flera av de boende, och inte minst bovärden, känner ett obehag att vistas i området, enligt bostadsbolaget.
Hyresgästen å sin sida åberopade en namnlista med underskrifter från grannar som intygar att de inte känner sig hotade av honom. Det som hände var en engångsföreteelse och han avvärjde ett våldtäktsförsök och han har handlat i nöd och självförsvar.     
En oenig hyresnämnd beslöt att hyresgästen skulle få bo kvar. Hovrätten gör en annan bedömning och beslutar att mannen är skyldig att flytta genast.
 
Att dömas för misshandel är i normala fall inte skäl nog att bli av med sitt hyreskontrakt. Om det är en granne som utsätts för våldet, och det sker i anslutning till boendet, kommer saken i en annan dager. Då anses det vara en allvarlig störning i boendemiljön. Därför tvingas den temperamentsfulle hyresgästen att flytta.​

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.