HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt bilbrännare försökte tända eld på fastighetskontor

Malmö Fem personer är misstänkta efter bilbrandsvågen i Malmö. Två av dem har kopplingar till tidigare konflikter med hyresvärdar på Rosengård.

Omkring hundra personbilar har brunnit i Malmö på några få veckors tid. Det exakta antalet varierar, polisens och räddningstjänstens siffror ger olika svar. Men perioden sticker ut och fastighetsägare har uppmanats att se om sina hus för att försvåra för bilbrännarna.

Polisen har sagt att bränderna, till skillnad från i tidigare fall, inte har någon uppenbar grund i “social oro” eller konflikter mellan kriminella och myndigheter.

Läs ocksåSå vanligt är det att värden hotar med vräkning

Men minst två av de misstänkta bilbrännarna har kopplingar till tidigare konflikter med hyresvärdar på Rosengård. I slutet av augusti greps en 30-årig man, enligt polisen på bar gärning  när han tände eld på en parkerad bil på Ramels väg. Han dömdes för några år sedan för att ha tänt eld på den dåvarande fastighetsägarens kontor på Herrgården.

Husen såldes och den nya ägaren, Victoria Park, ville senare vräka tre familjer på grund av sönernas kriminalitet. Det var bland annat samma 30-åring, med branden på kontoret som motivering. Men det gick inte hem i hovrätten och hans anhöriga kunde bo kvar.

Bombdåd kan vara hämnd för vräkning

Läs ocksåVräks efter växande hyresskuld

Victoria Park drabbades senare, vintern 2014, av en serie bombattentat mot samma kontor, kopplat till vräkningsmålet. En av sönerna i de vräkta famijerna dömdes till fängelse för ett av attentaten på julafton. Via utredningen runt sprängningarna finns kopplingar till ytterligare en av sommarens misstänkta bilbrännare. En 21-åring som misstänktes ha varit på väg att tända på en bil på Rosengård och som nyligen dömdes för att ha förvarat sprängdeg i ett hyreshus. Mannen är på fri fot men fortfarande misstänkt, enligt åklagaren.

Totalt fem personer är nu misstänkta för brott kopplade till bilbrandsvågen. Ingen av utredningarna har ännu lett vidare till att någon åtalats eller dömts för brott.

Fakta: De misstänkta

17 år och 21 år: Misstänkta för mordbrand och falskt alarm efter att en polisbil eldats upp på Lindängen. Båda tidigare dömda för narkotikabrott.
 21 år: Misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse efter att ha stoppats på Rosengård med bensindunkar. Dömd för bland annat  hantering av sprängmedel.
 30 år och 23 år : Misstänkta för grov skadegörelse efter en bilbrand på Rosengård. Den ene förekommer 41 gånger i belastningsregistret och den andre är dömd för småbrott.

Fakta: Bilbränder

Juridiskt kan en anlagd brand i en bil klassas på olika sätt. Skadegörelse är förstörelse av någon annan egendom. Men när den anlagda branden har hotat liv, hälsa eller egendom klassas den istället som mordbrand, oavsett om någon skadats eller inte.

Läs också Slutade betala hyran – riskerar förlora sitt hem Bedragare i farten - så gör du när "värden" ringer på Västeråsare ockuperade döde pappans lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.