Annons

Misstänkt legionella i ytterligare en Trollhättelägenhet

Trollhättan "De båda lägenheterna tillhör samma vattensystem", säger Ami Hammar, miljöinspektör vid Trollhättans stad.
Foto: Lena Mattsson
Legionellabakterierna sprids via vattenånga till exempel vid duschning. För att man ska bli sjuk krävs att bakterien kommer ner i lungorna. Att dricka vattnet anses inte farligt.

Igår berättade Hem & Hyra att en person i Trollhättan drabbats av legionella och att bakterien fanns i personens lägenhetsvatten. Ami Hammar är miljöinspektör vid Trollhättans stad. Hon berättar att ytterligare en person har insjuknat. Även den personen hyr sin bostad av Lundqvist Byggförvaltning AB.

– Lägenheten ligger i närheten av den första som drabbats. De handlar inte om samma huskropp men de båda bostäderna tillhör samma vattensystem. Vi har tagit prover, skickat dem på analys och väntar nu på svar. När vi får svar vet vi vattnet i den här personens lägenhet också bär på legionella, säger Ami Hammar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När och hur fick ni på kommunen information om vad som hänt?

– Första veckan i november blev vi kontaktade av smittskyddsenheten på Uddevalla sjukhus. Då hade en person insjuknat i legionella och eftersom det är en sjukdom som kräver så kallad smittspårning och personen kom från Trollhättan blev vi inkopplade.

Vad hände sedan?

Läs ocksåKall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94En äldre dam som sitter i sitt vardagsrum i en fåtölj och under en filt. På väggarna flera fotografier av barn samt prydnadstallrikar. Utanför fönstret ett snöigt landskap och en julljusstake i fönstret.

– Måndagen den sjätte november tog vi prover lägenhetens i kök, handfat och dusch. I fredags, den 17:e november, fick vi svar som visade att det fanns legionella i vattnet vilket vi meddelade fastighetsvärden.

Annons

Nu händer flera saker samtidigt. Förutom att miljöförvaltningen väntar på svar på proverna som tagits i den andra drabbade personens lägenhet väntar man även på svar på frågan om själva bakteriesorten.

– Som ett led i smittspårningen låter nu smittskyddsenheten analysera om de båda drabbade bär på samma typ av legionella som vi hittat i vattensystemet. Fastighetsvärden har informerat oss om att de anlitat en VVS-firma och en saneringsfirma som ska gå igenom vattensystemet. Se om det finns några blindgångar där vatten kan bli stående och mäta temperaturen. Deras plan är att genomföra en kemisk sanering.

Läs ocksåSå missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”En tvådelad bild. Den ena halvan visar en kvinna med ryggen mot kameran som pratar med en äldre kvinna med rullator. Den andra bilden visar en man som tittar ut genom ett fönster och i bakgrunden står en kvinna.

Vad ger du för råd till en orolig hyresgäst?

– Det beror på. Om man tillhör riskgruppen och har ett nedsatt immunförsvar hänvisar jag direkt till sjukvårdens smittskyddsenhet. Men om man är fullt frisk och bor i de aktuella fastigheterna råder jag till att behålla lugnet. Fastighetsägaren, Lundqvist, har vidtagit rätt åtgärder och ska hålla sina hyresgäster informerade.

Hur vanligt är det med legionellautbrott?

Annons

– Jag vet att vi hade ett fall förrförra året här i Trollhättan.

Hur ser du på det inträffade?

– Frågan måste tas på allvar och informationen måste ut. Samtligt vill vi inte oroa folk i onödan, säger Ami Hammar.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.