Annons

Mjölbys största värd vill höja hyrorna

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby begär att få höja hyrorna med 3,5 procent vid årsskiftet. Bolaget motiverar sitt krav med stora underhållsbehov. Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg anser att budet ligger högt.
Foto: Jenny Knutsson
Bostadsbolaget i Mjölby med 2 600 lägenheter begär 3,5 procent i hyreshöjning.

I år höjde kommunägda Bostadsbolaget hyrorna med 2,15 procent efter att först ha begärt 3,3. Inför 2020 anser hyresvärden att det behövs mer än så.

— Vi har yrkat 3,5 procent från 1 januari i genomsnitt, säger Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt honom räknar Bostadsbolaget med ökade kostnader för till exempel fjärrvärme, el och digitala tjänster. Men han lyfter framför allt fram ett stort underhållsbehov.

Hyresvärden genomför just nu sin mest omfattande renoveringsinsats hittills när 165 lägenheter i Västra Lundby får nya vatten- och avloppsstammar, kök och badrum. Men enligt Torbjörn Olsson är många fler hus i behov av motsvarande åtgärder.

— Vi har mycket vattenskador. Det är stammar som går sönder och vi behöver göra stora rot-renoveringar. Vi har ett bestånd där 75 procent av husen är 45 år och äldre, säger Torbjörn Olsson och uppger att genomsnittet bland kommunala bostadsbolag i landet är 50 procent.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Varför har ni inte tagit tag i detta tidigare?

Annons

— Vi kom i gång sent. Det var först för fem år sedan som marknaden vände och vi hade alla lägenheter uthyrda.

Med många vakanser och uteblivna intäkter är det svårt att hålla underhållstakten uppe, menar han.

Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, håller med om att underhåll behövs.

— Husen är ju gamla, så det verkar fullt rimligt. Det är nog ingen tvekan om att det finns behov.

Han är kritisk mot att bostadsbolag generellt har svårt att spara pengar till kommande underhåll av skattemässiga skäl.

Annons

— Hyresgästföreningen har i många år drivit frågan att det måste vara möjligt att sätta undan pengar i skattefria underhållsfonder. Alla vet att hus blir gamla så att kunna planera långsiktigt för det ekonomiskt skulle vara väldigt rimligt. I dag försvinner 20 procent när bolagen lägger pengar på hög.

Erik Malmberg vill i dagsläget inte kommentera nivån på hyreskravet, 3,5 procent.

— Det är det vi ska förhandla om. De har lämnat ett bud som vi får titta på. Jag kan bara konstatera att det är högt, säger han.

Bostadsbolaget är med sina 2 600 lägenheter största hyresvärden i Mjölby kommun.

Läs också Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.