MKB:s hyror höjdes i onödan under fyra år
I Hyresgästföreningens utredning från 2002 framgår att MKB kan bygga 400 nya lägenheter om året under fem år, bygga om 1 000 lägenheter varje år och ändå behålla en god ekonomi. Allt detta utan några hyreshöjningar alls.
Sven-Erik Rasmusson, tidigare ekonomichef på Hyresgäst-föreningen i södra Skåne, numera på riksförbundet, är en av dem som gjort utredningen.
– Jag anser att utredningens slutsatser håller än i dag. Vi kunde nog använt den lite hårdare i förhandlingarna, säger han.
Hyreshöjningarna 2002–2005 berörde inte bara hyresgästerna i MKB:s21 000 lägenheter. Genom att MKB är hyresledande drabbar ökningarna även boende i Malmös 53 000 privatägda lägenheter.
MKB-hyresgästen Pinar Dal är kritisk.
– Hyresgästföreningen har sagt att det är möjligt att sänka hyrorna. När ska det ske? Den lilla sänkningen förra året äts upp av höjda tv-avgifter 2007.
– Jag har inga kommentarer, säger Peter Olsén, Hyresgästföreningens förhandlingschef.
Peter Olsén har skött förhandlingarna med MKB de senaste åren, men vill inte kommentera Hyresgästföreningens utredning om MKB:s ekonomi. 2002–2005 höjdes hyrorna med totalt närmare nio procent, 2006 sänktes de med 0,8 procent.
– MKB ska klara sämre tider. Därför behöver vi hyres-höjningar i goda tider, säger Lars Birve, MKB:s vd.
Han anser att MKB behöver ännu större vinster än i dag för att stå rustat för framtiden. Bolaget måste klara högre räntor, tomma lägenheter och investeringar med egna medel. Sänkta hyror skulle utarma företaget och endast gynna dagens hyresgäster.