Annons

Mobbning och trakasserier – förtroendevald anmäld till Arbetsmiljöverket

Malmö En anställd på Hyresgästföreningen i södra Skåne har mobbats och trakasserats av en förtroendevald under en längre tid. Det har gått så långt att hon inte har kunnat sköta sitt arbete. Det menar arbetsgivaren, som tillsammans med skyddsombud anmält det inträffade till Arbetsmiljöverket.
Foto: Anders Paulsson
Hyresgästernas hus i Malmö.

Hyresgästföreningen består av en förtroendemannaorganisation och en tjänstemannadel. Det är arbetsgivaren för tjänstemännen i Hyresgästföreningen i södra Skåne som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket tillsammans med arbetsplatsens skyddsombud. Enligt anmälan har en anställd mobbats och trakasserats av en förtroendevald under en längre tid och trots insatser har situationen inte förbättrats, mer än tillfälligt. Det har gått så långt att den anställde inte har kunnat sköta sitt arbete och det är också ett av skälen till att Hyresgästföreningen valt att göra en anmälan.

– Vi gör den här anmälan efter samtal med både företagshälsovård och skyddsombud. Det är vår skyldighet att anmäla. Bland annat för att förebygga och se till att det inte händer igen. Det är väldigt tråkigt att det här har hänt och att en medarbetare inte har haft förutsättningar att kunna göra sitt arbete, säger Dan Nicander, regionchef och högsta tjänsteman på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anmälningar av den här typen är inte vanliga inom Hyresgästföreningen.

– Det har i vart fall inte skett under min tid som regionchef. Hur det ser ut i resten av organisationen i landet vet jag inte, säger Dan Nicander.

Har ni fått några reaktioner från anställda eller förtroendevalda?
– Inte så mycket, men man har förstås tyckt att det är väldigt tråkigt för den drabbade. Sedan att det är tråkigt att vi har den typen av problem i vår organisation. Det borde vi verkligen inte behöva ha, säger Dan Nicander.

Annons
Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Vad är det som har hänt?
– Det handlar om att en anställd inte har haft förutsättningar att sköta sitt jobb på grund av trakasserier och mobbning. Sedan vill jag inte gå närmare in på detaljer av respekt för dem som är direkt berörda, säger Dan Nicander.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, anser att det viktigaste är att lösa de problem som uppstått och att tydliggöra förtroendevaldas och anställdas roller för att undvika konflikter.

– Jag har varit aktiv länge som förtroendevald och jag kan förstå att det uppstår den här typen av friktion. Därför det är viktigt att man hela tiden har en aktiv dialog. Man måste prata om rollfördelningen och ledarskap, säger Marie Linder.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Du pratar om friktion men enligt anmälan handlar det om mobbning och trakasserier. Är det inte en viss skillnad?
– Det viktigaste man kan göra då är att sätta sig ner och ha ett samtal om hur vi ska fungera gentemot varandra, hur ska vi se till att vi har respekt för varandras olika roller och hur ska vi lösa den här problematiken.

Hur påverkar det här den förtroendevaldas möjligheter att vara kvar?
– Utgångspunkten måste vara att man ska lösa problemet och se till att förändra det som behöver förändras. Det viktigaste är att man för samtal om det här och det handlar både om hur vi relaterar till varandra och om rollfördelning.

Annons

 

 

 

Fakta: Anmälan till Arbetsmiljöverket

När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Det står i arbetsmiljölagen, 3 kap. 3 a §. Det kan också handla om händelser som drabbat någon psykiskt, som enstaka kränkande behandling, svårare fall av mobbning, kränkningar och trakasserier eller om någon varit utsatt för skadlig stress under längre tid. Källa: Arbetsmiljöverket.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.