Annons

Moderatpolitiker ville gå före bostadskön – vädjade till S-kommunalråd

Malmö Den moderata Malmöpolitikern Karin Olsson (M) ville hjälpa sin vuxne son att skaffa en lägenhet. Hon vände sig till Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö stad, med en vädjan om hjälp. Men fick kalla handen.
Foto: Mathin (CC BY-SA 3.0)

Karin Olsson (M) är ledamot i Servicenämnden i Malmö stad och sitter även i Trygghets- och säkerhetsberedningen tillsammans med Andreas Schönström (S). När hennes vuxne son med familj nu skulle flytta till Malmö vände hon sig till Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö stad och tjänstledig från Riksbyggen, med en vädjan om hjälp att hitta en lägenhet, vilket Kvällsposten var först med att berätta.

I ett mejl berättar hon om sin sons situation och undrar om Andreas Schönström (S) kan hjälpa till med att hitta bostad till sonens familj på två specifika adresser i Limhamn. Hon skriver bland annat: ”De behöver Din hjälp med att få lägenhet hos Riksbyggen” och ”Snälla Andreas hjälp denna skötsamma familj som kommer att klara hyran och dessutom har ett kapital från sin sålda lägenhet”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Andreas Schönström (S) vill dock inte hjälpa Karin Olsson (M). I ett mejlsvar förklarar han att det inte är lämpligt över huvud taget och att den typen av tjänster inte borde förekomma i ”någon del av Malmö stads organisation eller i någon annan av samhällets institutioner”. Han skriver att han har förståelse för att hon vill sin sons bästa men hänvisar sonen till den ordinarie bostadsmarknaden: ”Jag har ägnat hela mitt politiska liv att få bort orättvisa skillnader mellan de människor som har och de som inte har. Jag måste därför på ett tydligt svara dig att jag inte kan eller vill hjälpa dig utan måste be din son vända sig till den ordinarie bostadsmarknaden och använda de gängse ingångarna till de fastighetsägare som är aktuella”.

I ett svarsmejl ber Karin Olsson om ursäkt för att hon ställde frågan: ”Min inställning är densamma som Din dvs inga förturer. Jag blev lite för ivrig för att hitta någon på Riksbyggen som min son kunde tala med.”

Andreas Schönström (S) berättar att det är första gången han får den här typen av förfrågan.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Jag blev både förvånad och chockad. För mig personligen är det så främmande att man ber om en sådan här sak så jag blev ställd, säger Andreas Schönström.

Han berättar att han dessutom blev uppringd av Karin Olsson när han inte hade svarat på hennes första mejl.

– Jag förklarade att jag varken kan eller vill hjälpa henne, säger Andreas Schönström.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Hem & Hyra har inte lyckats nå Karin Olsson (M) eller någon annan företrädare för moderaterna i Malmö för en kommentar.

Annons

Riksbyggen ägs delvis av LO-fackliga förbund och förvaltar en stor mängd fastigheter i bland annat Malmö. Andreas Schönström (S) är sedan år 2010 tjänstledig från Riksbyggen där han arbetade som folkrörelsesamordnare.

 

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.