Annons

Monica i Dingle får inget stöd av hyresnämnden

Munkedal Av löftet att få renoverat kök blev det inget. Och hyresnämnden bedömer lägenheten i tillräckligt gott skick, så Monica Rodin i Dingle får ha hål i parketten och knarrande golv. "Jag är besviken", säger Monica Rodin.
Foto: Privat
Monica Rodin i Dingle är besviken över hyresnämndens beslut att inte ålägga hennes värd att renovera lägenheten.

Monica Rodin flyttade in i lägenheten som då hade nyrenoverat badrum. Hon säger att värden, Västpricken Fastigheter AB, så lovade att köket också skulle renoveras. Det avgjorde. Monica valde lägenheten som hon nu trivs i, men anser vara allt för sliten.

Hon har klagat hos sin värd, men inte fått gehör. Till sist vände hon sig till Hyresgästföreningen får att få hjälp. Ärendet fick till hyresnämnden, som nu kommit med sitt beslut. Det blev ett besked som Monica Rodin är mycket besviken över.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hade inga höga förväntningar, säger hon. Men jag hade ändå hoppats att de skulle tvingas åtgärda en del av felen i alla fall.

Men hyresnämnden skriver i sitt beslut att ”knarr i parkettgolv är vanligt förekommande och normalt något som inte behöver åtgärdas. Hyresnämnden bedömer efter besiktning av det aktuella golvet att knarret i vardagsrumsgolvet inte är sådant att det medför hinder och men i nyttjanderätten.

Vad gäller de två små hålen i parketten bedöms dessa vara knappt märkbara och kan därför inte anses medföra hinder och men i nyttjanderätten. När det gäller avsaknad av list på vissa ställen i hall, vardagsrum och kök bedömer hyresnämnden att det allmänna intrycket av utförandet av lister i prövningslägenheten framstår som i huvudsak fackmässigt. Det saknas därmed skäl att meddela åtgärdsföreläggande även beträffande listerna.”

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Frysen har tejpats, men inte heller det anser hyresnämnden vara så illa att det kräver åtgärder av värden. Det enda som värden ska fixa är en svacka i köksgolvet.

Annons

– Det lovade de att ordna, men vi får väl se vad som händer, säger Monica Rodin.

Hyresvärden har  erbjudit Monica Rodin att renovera hela lägenheten, byta köket och slipa golven. Men det skulle ge henne en hyreshöjning på mellan 500 och 700 kronor per månad.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– En sådan höjning har jag inte råd med på min pension, säger hon. Och de lovade ju faktiskt när jag var och tittade på lägenheten innan jag flyttade in, att köket skulle renoveras. Men när jag sedan frågade efter när det skulle bli av, fick jag svaret att det hade de inte budget för.

Hyresnämnden anser att det allmänna skicket på köket och övriga rum är relativt gott och inte så slitet att det ska krävas åtgärder av hyresvärden.

Nämnden skriver också i sitt beslut att hyresvärden erbjudit en helrenovering, men att Monica Rodin tackat nej och därmed avslås hennes ansökan om åtgärdsföreläggande.

Annons

– Jag kommer troligen inte att överklaga beslutet, säger Monica Rodin. Det verkar ju inte vara någon idé. Det är synd att det blivit så här, för jag trivs i min lägenhet och i området, men tycker att det är tråkigt att lägenheten inte är i särskilt bra skick.

Hon berättar också att när hennes spis gick sönder fick hon en begagnad, som även den nu krånglar och blir överhettad.

– Jag är rädd att det ska hända en olycka innan jag får en spis som fungerar ordentligt, säger hon.

 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.