Annons

Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Falun Nej, det är inte aktuellt att bygga bostadsrätter – eller omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Kommunala Kopparstaden i Falun ska även i framtiden fokusera på hyresbostäder. Nu kan Hyresgästföreningen andas ut.
En kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.
Foto: Mattias Frödén
Monika Isaac och Pekka Ovaska, vice ordförande respektive ordförande i Hyresgästföreningen i Falun, ville inte att Kopparstaden ombildar hyresrätter till bostadsrätter. Nu kan de andas ut. (Arkivbild)

Kopparstaden ska varken bygga bostadsrätter, ägarlägenheter eller kooperativa hyresrätter. Inte heller ska befintliga hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Huvudinriktningen ska även i fortsättningen vara att äga och bygga hyresbostäder.

Håller ögonen öppna

Det är den huvudsakliga slutsatsen i den utredning som bostadsbolaget gjort på uppdrag av moderbolaget, Falu stadshus. Uppgiften var att förutsättningslöst undersöka om Kopparstaden skulle skapa andra upplåtelseformer (boendeformer) än just hyresrätter.
– Vi har visserligen också sagt att vi framöver ska hålla ögonen öppna för andra typer av boendeformer. Men vi kommer inte att ta några beslut nu som gör att vi går ifrån vår huvudinriktning med hyresrätter, säger bolagets styrelseordförande Gustav Kyrk (M).

Falun från ovan. Flygbild.
Falun från ovan.

Kritisk då – nöjd i dag

Hyresgästföreningen var mycket kritisk till delen om att utreda ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Ombildningar utestänger de ekonomiskt svaga från bostadsmarknaden, menade föreningen.
– Det kan också innebära att hyresgäster känner sig tvingade att köpa sin bostad. Eller så blir de kvar som hyresgäster hos sina tidigare grannar, vilket vi vet kan vara en jobbig situation.

Det förklarade Pekka Ovaska, Hyresgästföreningens ordförande i Falun, i Hem & Hyra i juni förra året.

Gustav Kyrk.

Gustav Kyrk avfärdade dock dessa farhågor och i dag är Pekka Ovaska nöjd med utredningens slutsats.
– Det låter bra. Om Kopparstaden håller sig till hyresrätter så kan andra aktörer bygga bostadsrätter i samma områden. Det har vi inget emot, säger Ovaska.

Annons

Svaga grupper stängs ute

I utredningen konstaterar Kopparstaden att det finns både för- och nackdelar med de alternativa boendeformer som utretts. ”Utredningen tycker inte det finns någon av de tre upplåtelseformer som är självklar att förorda framåt för Kopparstaden”, står det i rapporten.

Bland nackdelarna nämner Gustav Kyrk just att ekonomiskt svaga grupper kanske inte har råd att köpa bostadsrätter eller andelslägenheter.

Det handlar också om att bolaget varken har resurser eller kompetens för att annat än hyresrätter.
– Vi kan skaffa oss det men just i dag har vi inte det. Och vi har så många projekt i dagens läge som gör att vår organisation är fullbelagd med det vi tänker för de närmaste åren, säger Gustav Kyrk.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Kopparstadens styrelse var enligt honom enig om utredningens slutsatser.

Annons
Kvinna i stadsmiljö. Hon tittar in i kameran.
Pernilla Wigren.

Viktig del saknas

Även styrelsen för Falu stadshus är nöjd med utredningen, enligt bolagets vd Pernilla Wigren. Samtidigt säger hon att den saknade en viktig del.
– En jättebra rapport men den väcker nya frågor. Vi skulle ha velat se mer om bostadssociala frågor och socioekonomiska förutsättningar. Det hade varit intressant att se hur segregationen ser ut i Falun. Har vi områden med problem där olika upplåtelseformer kan vara en pusselbit för att lösa detta? Den biten fanns inte med alls, säger Pernilla Wigren som tidigare var vd för Kopparstaden.

Men det stannade vid en diskussion och utredningen kommer inte tas vidare upp i den politiska organisationen. Falu stadshus har i dagsläget heller inga planer på att ändra i ägardirektiven för Kopparstaden, enligt Wigren.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.
Fakta: Liten ordlista

Upplåtelseformen är det sätt på vilket man förfogar över sin bostad. I Sverige finns upplåtelseformerna hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt, samt en mindre del kooperativ hyresrätt.
Ägarlägenhet betyder att du äger din egen lägenhet, inte bara rätten att använda bostaden som i bostadsrätt. Det betyder att du till exempel kan sälja lägenheten eller hyra ut den utan tillstånd.
Kooperativ hyresrätt innebär att en förening äger eller hyr en fastighet. Föreningens medlemmar hyr sina lägenheter av föreningen. När du flyttar in betalar du en deposition till föreningen. Den får du tillbaka när du flyttar. Du kan alltså inte sälja din lägenhet utan du lämnar tillbaka den till föreningen när du flyttar.
Bostadsrätt betyder att du är medlem i en bostadsrättsförening, som äger en fastighet med lägenheter. Varje medlem har varsin lägenhet. En bostadsrätt kan du sälja på bostadsmarknaden men föreningen måste säga ja till köparen.
Källa: Boverket

Läs också Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption” Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"
Dokument & filer Utredning upplåtelseformer 22-09-13

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.