Annons

Mutmisstänkt projektledare i Göteborg slipper åtal

Göteborg Familjebostäders projektledare frias från misstankar om brott i samband med ombyggnad av kvarteret Standaret i Majorna. Men bolaget har förlorat många miljoner.

Det var våren 2010 som SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att Familjebostäder i Göteborg AB hade betalat miljontals kronor för byggnadsarbeten som aldrig genomförts.

Byggföretaget Stefan Allbäcks Byggnads AB hade vunnit upphandlingen av takomläggning i kvarteret Standaret i Majorna, och arbetet genomfördes i etapper under 2007 och 2008. Men en del av fakturorna saknade täckning i verkligheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stället misstänktes Familjebostäders projektledare för att ha tagit emot mutor av byggföretaget. Mannen stängdes av från sitt arbete och polisanmäldes av arbetsgivaren misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Sedan dess har Riksenheten mot korruption utrett misstankarna. I väntan på eventuellt åtal har projektledaren gått hemma med full lön.

Men nu står det klart att förundersökningen mot projektledaren läggs ner, utan att brott har kunnat styrkas. Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann, som tillträdde 1 augusti i år, är på sätt och vis lättad över beskedet.

– Det känns bra på det sättet att vi behöver ett avslut, så att vi kan gå vidare, säger han.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Samtidigt har Familjebostäder och dess 18 000 hyresgäster förlorat mycket pengar på mutskandalen – ett krav som man nu räknar med att driva gentemot byggentreprenören. Enligt bostadsbolagets tidigare beräkningar rör det sig preliminärt om en totalsumma i storleksordningen sex miljoner kronor.

Annons

Utöver det tillkommer kostnader på ytterligare minst 1,5 miljoner kronor, enligt Familjebostäder. Det gäller bland annat kostnader för juridiska ombud, samt givetvis lön till den avstängde projektledaren i över två år.

Sedan beskedet om den nedlagda förundersökningen kom i går har Familjebostäder varit i kontakt med mannen i fråga. Men vad som kommer att hända med projektledarens tjänst vill Per-Henrik Hartmann inte gå in på.

Läs ocksåSå tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”Brottslingar från olika länder har använt Estniska huset som bas för penningtvätt och skattebrott för hundratals miljoner kronor.

– Det kan jag inte kommentera i dag. Den diskussionen måste vi ta med honom.

Kan du garantera att det här inte kommer att hända igen?

– Jag skulle aldrig våga garantera 100 procents säkerhet mot brott. Nästan alltid bygger det på en oärlig person i botten, som utnyttjar systemen. Men jag känner mig trygg med det jag har sett hittills. Familjebostäder har gjort radikala förändringar i rutiner och processer. I dag är dokumentationen mycket bättre, säger Per-Henrik Hartmann.

Byggentreprenören Stefan Allbäck har konsekvent nekat till anklagelserna om mutbrott.

Annons

Läs Hem & Hyras tidigare artiklar i ämnet här:

Familjebostäder: ”En tråkig historia”

Framtiden-koncernen genomför interngranskning

Familjebostäder fortsätter granska takrenovering

Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.