HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nackavilla i ny bytesbluff – hyresgäst tvingas flytta

Stockholm För andra gången på kort tid har en villa i Nacka pekats ut som en bluffadress. Även den här gången förlorar hyresgästen kontraktet och ytterligare ett fall är aktuellt.

Villan i Saltsjö-Boo har flera gånger beskrivits som en välkänd skenbytesadress av både jurister och polis. Mängder av personer har folkbokfört sig på adressen och flera av dem har avslöjats med att de egentligen aldrig har bott där – eller tänker bo där – utan har använt sig av adressen bara för att kunna byta åt sig attraktiva lägenheter i centrala Stockholm.

I december i fjol beslutade Svea Hovrätt att en 57-årig man förlorar sitt lägenhetskontrakt på Järntorget i Gamla stan. Detta sedan han försökt byta just den lägenheten mot en lägenhet i villan i Saltsjö-Boo. Hovrätten bedömde det som mindre trovärdigt eftersom det även förekommit uppgifter att mannen försökt få tillbaka de 600 000 kronor han själv betalat i svarta pengar för lägenhetskontraktet.

Läs ocksåMuseum vill ha minnen från mammas gata

Förra veckan beslutade hyresnämnden att även en kvinna i 50-årsåldern måste flytta från sin lägenhet på Sveavägen i centrala Stockholm. Ärendet har varit en rejäl karusell av omständigheter där kvinnan kategoriskt nekar till oriktiga uppgifter och istället tycker sig ha blivit svartmålad i processen. Hon vill istället i flera delar föra över ansvaret på villans hyresvärd som enligt henne lämnat felaktig information.

Men, konstaterar hyresnämnden, bevisningen är omfattande och det kvinnan har påstått ”väger ganska lätt”. Hyresnämnden skriver också att: ”Hyresvärdarna har genom denna utredning visat att fastigheten i bytesärendet systematiskt och i stor omfattning använts för att möjliggöra skenbyten”.

Det tredje ärendet lämnades in till hyresnämnden nyligen och följer mönstret – en man byter till sig en lägenhet, i det här fallet i Sköndal, mot en lägenhet i villan i Saltsjö-Boo. Tveksamheterna som nu ska redas ut är de vanliga många. Bland andra: har mannen verkligen bott där och varför folkbokförde sig den andra bytesparten på en bostadsrätt på Södermalm istället för villan i Saltsjö-Boo?

Läs ocksåSlutade betala hyran – riskerar förlora sitt hem

Sara Björkeholm, som är Stockholmshems jurist i ärendet, skriver i sin ansökan till hyresnämnden:

– Upplägget bär således alla tecken på ett klassiskt skenbyte där en person flyttar från en hyresrätt till ett ägt boende (villa/bostadsrätt) och bara är ute efter att realisera värdet på hyresrätten medan den andra personen kommer ifrån ett ägt boende och vill ta sig in på hyresmarknaden utan att behöva stå i kö under flera decennier.

Mannen är uppsagd för flytt senast den sista mars.

Läs ocksåPensionär återkommande sen med hyran - måste flytta
Läs också Hyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad Sambopar betalade för mycket hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.