Annons

Nadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: ”Värden agerar för långsamt”

Nyheter Nadia och hennes åttaårige son flyttar runt hos släkt och bekanta. Den åttonde lussaneringen på mindre än ett år hemma hos Nadia Berzizoui har precis avslutats. Hon menar att härden kommer från grannen. Värden Victoriahem försvarar sig med att förstahandshyresgästen är försvunnen och eftersöks av flera myndigheter.
lusangrepp, Märsta, Victoriahem, Nadia Berzizoui
Foto: Privat/Conny Pettersson
Trött på löss. Nadia Berzizoui har haft återkommande problem med lusangrepp i sin lägenhet. Av allt att döma kommer de ifrån grannlägenheten. Men hyresgästen är försvunnen och håller sig undan värden och myndigheter.

Problemen började för ett år sedan. Nadia Berzizoui i Märsta fick se ett krypande litet kryp i köket. Farhågorna besannades: Det var en vägglus, och en till och en till… Hon kontaktade värden som tog dit en saneringsfirma. Några veckor senare var det dags igen. Nadia hittade nya löss och fick genomgå ännu en sanering av tvårummaren på 61 kvadrat i Märsta norr om Stockholm. De krypande små djuren kom tillbaka ännu någon gång innan det blev lugnt under vinterhalvåret.

Sonen blev biten

Nadia Berzizoui hoppades på att problemen skulle på att problemen skulle vara borta för alltid, men så kom ett nytt angrepp. I april satt hon och sonen i vardagsrumssoffan och tittade på teve. Plötsligt fick sonen något som såg ut och kändes som ett myggbett. Men när hon lyfte på kuddarna i soffan fann hon flera löss. Nu började Nadia misstänka var problemet kom ifrån.

– Jag tittade ut på grannens balkong och där en madrass och andra innemöbler. Varenda gång jag hittat löss tidigare i min lägenhet har de kommit från den sida av min lägenhet som min och grannens balkong vetter mot, säger Nadia Berzizoui.

Löss, lusangrepp, Märsta, Victoriahem, Nadia Berzizoui
Kommer krypande. Nadia Berzizoui har bland annat hittat löss i vardagsrumssoffan, där sonen har blivit biten.

Nu under sommaren har Nadia därför inte velat använda balkongen utan haft dörrar och fönster stängda på den sidan av lägenheten. Det har blivit orimligt varmt när solen gassat på.

Bor i en kappsäck

Först i förra veckan påbörjades en sanering hos grannen, berättar Nadia. Alltså ungefär ett år efter att hon upptäckte första lusen. Hon bor hemma hos sin pojkvän och hos sin mamma. Sonen bor hos mormor och hos Nadias bror.

– Den senaste månaden har jag varit hemma kanske fem gånger. Jag och min son bor i en kappsäck.

Nadia Berzizoui, lusangrepp, Märsta, Victoriahem
Svårt att trivas. Helst skulle Nadia Berzizoui få hjälp av värden att hitta en annan lägenhet.

Nadia Berzizoui tycker att hennes värd Victoriahem borde agerat snabbare för att komma åt härden till lössen som ideligen återkommit till hennes lägenhet. Hon berättar att hon har skickat rapporter efter de första lusangreppen 2021 till värden men inte fått någon återkoppling.

Annons

Hon har inte heller fått något besked om eventuell hyresreduktion.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Ovanligt fall som går att lösa”

Andreas Tapper, servicechef på Rentokil, som sanerat Nadias lägenhet de senaste gångerna, kan bekräfta att angreppen inte börjat i hennes lägenhet, men kan inte prata något om var angreppen har sitt ursprung. Nadia Berzizouis ärende är ovanligt eftersom det vanligtvis är hyresgästen där lusagreppet börjat som hör av sig.

– En massa olyckliga omständigheter har gjort att lössen spridits. Angreppen i Nadias lägenhet är inte jättestora och fullt möjliga att lösa, säger Andreas Tapper, som hänvisar övriga frågor till Victoriahem.

Förstahandshyresgästen är försvunnen

Wasim Chowdhury, områdeschef på Victoriahem, förklarar att anledningen till att det tagit tid att komma in i den lägenhet som, av allt att döma, är ursprungshärden, beror på att förstahandshyresgästen inte gått att nå. Inte bara för Victoriahem utan för flertalet myndigheter som söker vederbörande. I lägenheten bor det andra personer, men det finns inget godkänt kontrakt om andrahandsuthyrning.

– Med största säkerhet är det personerna som bor i lägenheten nu som orsakat lusangreppet. Vi har aldrig fått komma in i lägenheten.

Vägglus, Victoriahem,
Går att lösa. Efter att saneringsfirman nu har fått komma in i grannlägenheten ska problemen med löss i Nadia Berzizouis lägenhet förhoppningsvis vara avhjälpta.

Däremot har Rentokil släppts in av andrahandshyresgästen och lägenheten är nu färdigsanerad. Det är Rentokils rapporter vi kan gå på.

Annons

Hur kommer ni agera gentemot förstahandshyresgästen?

Läs ocksåTecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

– Det är många myndigheter och flera avdelningar hos oss som söker hyresgästen. Vi vill inte gå till hyresnämnden för att få hyresgästen uppsagd utan att ha ett ordentligt underlag. Det viktigaste nu är att få stopp på lössangreppen.

Kommer ni att kompensera hyresgästen som utsatts för åtskilliga lössangrepp?

– Ja, självklart följer vi hyreslagen. Men det är viktigt att angreppen verkligen vet att angreppen upphört, så att vi kan avgöra kompensationens storlek.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.
Fakta: Vägglöss

• Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång. En vuxen vägglus är ungefär lika stor och platt som ett linfrö. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den ätit sig mätt.

• Dagtid håller sig vägglössen gömda tillsammans i mörka trånga utrymmen i närheten av människor. Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.

• Vägglöss kan bara springa och förflyttar sig därför inte så långt på egen hand. Längre spridning sker passivt genom att lifta, till exempel i resväskor eller i gamla möbler.

• Om vägglusen har tillgång till blod kan den leva i upp till sex månader. Utan mat har den möjlighet att gå i dvala i nästan ett år.

• Vägglusen lever av oss, inte på oss. De uppehåller sig nära människor och befinner sig bara på oss då den suger blod, vilket oftast sker nattetid då den är mest aktiv och vi sover som allra djupast. Den äter ungefär var tionde dag.

• Det tar ungefär 10 minuter för vägglusen att äta sig mätt. Efter det letar den efter en mörk och ostörd plats. Vanligtvis befinner sig vägglössen tillsammans i grupper i eller vid sängen, där de lämnar sin avföring i form av små svarta prickar, ömsar skinn, parar sig och lägger ägg.

• Ställen som lössen gillar är sängramen, madrassen, sängkläder och överkast. De trivs även i tavelramar, nattduksbord, sänglampor, stoppade möbler, utmed vägglister, springor i tapeten, eluttag, gardiner samt i dörr- och fönsterkarmar.

• En hona kan lägga 500 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

• Vägglusen sprider inga sjukdomar, däremot innebär de obehag för den som drabbas. Ett angrepp kan utgöra en stor mental påfrestning och vara både besvärligt och kostsamt att bli av med. Betten påminner mycket om myggbett, men kan variera beroende på hur känslig man är.
Svullnad, rodnad och smärtsam klåda är vanliga symptom.

• Vägglössen dras till värmen från våra kroppar, koldioxiden i vår utandningsluft och dofter vi avger.

• Vägglöss var vanliga i hela västvärlden fram till efterkrigstiden. I Sverige utrotades lössen med hjälp av de livsfarliga gifterna vätecyanid och DDT, som är förbjudna idag. De senaste decennierna har de blivit vanliga igen, på grund av att de blivit resistenta mot olika bekämpningsmedel och ökat resande.

Källa: Nattaro Labs

Fakta: Så undviker du vägglöss på resan

• Innan du bokar hotellet: Sök på hotellets namn och ordet ”vägglöss” eller ”bedbugs” för att se om det finns tidigare klagomål.

• När du kommer till hotellet: Ställ bagaget i badrummet medan du undersöker rummet. Lyft på madrasser och syna sömmar och skarvar i sängen och andra textilier. Titta också efter små svarta fläckar eller streck efter lusspillning. Om du hittar något, be att få byta rum!

• Under vistelsen: Låt kläderna ligga kvar i väskan, gärna i plastpåsar, och håll den stängd. Lägg den högt och så långt från sängen det går, det gäller även skor.

• När du kommer hem från resan: Packa upp på exempelvis balkongen eller i badrummet – ta inte in väskan eller kläderna i sovrummet.

• Tvätta omedelbart allt som går, helst i 60 grader. Lägg det som inte kan tvättas i en plastpåse och stoppa i frysen i en vecka, eller på hög värme i torkskåp i minst en timme. Dammsug resväskan noga, lägg dammsugarpåsen i en plastpåse, frys också den i en vecka och släng den sedan. Om möjligt, låt väskan stå ute i minusgrader eller i torkskåp enligt ovan.

• Om du drabbas av vägglöss kan du inte ta bort dem själv, utan kontakta en skadedjursanerare.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.