HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Tips & Råd Under flera decennier var vägglössen utrotade i svenska hem, men verkar nu vara här för att stanna. Under coronapandemin minskade skadedjuren tillfälligt i antal, men beräknas göra revansch nu när resandet ökat. Så här undviker du vägglöss.
Vägglusen är färglös när den är tom men blir rödbrun när den har sugit blod.

Vägglöss är riktiga överlevare. Trots att de är rätt stora, som äppelkärnor ungefär, kan de krypa in i små, små springor i sängramen, spiralmadrassen eller gardinen, bakom vägglister, eluttag eller tavlor. Där kan vägglössen klara sig utan mat i flera månader. Men när en människa lägger sig i sängen kryper de fram och suger blod.

– Vissa märker inte ens att de blivit bitna, medan andra är mer känsliga. Man kan upptäcka vägglössen genom att hitta blodfläckar i sängen, som efter en mygga, säger Joakim Olsson, regionchef på Anticimex i Mälardalen.

Läs ocksåParkeringsplats får vara hur dyr som helstP-hyrorna skiljer i Skärblacka.

Hur upptäcker man vägglöss?

Ju tidigare de upptäcks, desto bättre. Därför är det bra att kunna tyda tecknen. Själva vägglusen kan ofta vara svår att upptäcka eftersom den gömmer sig i trånga utrymmen när den inte suger blod. Men man kan se spår efter deras avföring i form av svarta prickar.

– Om man råkat ut för detta måste man omedelbart kontakta ett saneringsföretag, man klarar det inte själv, säger Joakim Olsson.

Bilden visar en man som står med armarna i kors ch tittar rakt in i kameran. Han har kortklippt mörkt hår som tunnas ut vid tinningarna och lite skäggstubb. Han är klädd i en vit skjorta och mörkblå kavaj. Han syns i halvfigur mot ett draperi som är svagt turkosfärgat. På vänstra handleden har han en klocka.
Joakim Olsson, Anticimex

Han är övertygad om att vägglusen har kommit till Sverige för att stanna.

– Ja, absolut, det är det ingen tvekan om. För att få bukt med vägglössen gäller det att alla inblandade parter samarbetar – saneringsföretag, fastighetsägare och hyresgäster. Har man inte alla hyresgäster i en trappuppgång med sig så går det inte.

Hem och Hyra har pratat med hyresgästen Blessie i Uppsala, vars granne slog larm först efter ett år om att han hade lägenheten full med vägglöss.

Lockas fram med hjälp av sin egen doft

Företaget Nattaro Labs i Lund har tagit fram ett doftbete som lockar fram vägglössen ur deras skrymslen och vrår. I Sverige används betet både av Anticimex och Nomor i deras kamp mot ohyran. Men vägen till att hitta rätt doft har varit lång. För kackerlackor finns fällor som drar till sig djuren med hjälp av deras egna sexuella doftämnen. Men sådana saknas hos vägglusen, eftersom hannar och honor avger ungefär samma dofter. Nästa steg var att testa doftämnen från människor.

– Teoretiskt borde det funka. Lössen styrs av kroppsvärme och koldioxiden vi andas ut, säger Jette Knudsen, forskare knuten till Nattaro Labs.

Bilden visar tre vägglöss i en genomskinlig glasburk. Vägglössen är mörka till färgen.
Vägglössen är platta och blir max fem millimeter långa. Vanligtvis kommer de bara fram för att suga blod från människor.

Men det bet inte heller på lössen. I stället fanns lösningen i vägglössens egen doft, mer specifikt den som uppstår i de kluster på cirka 30 insekter, dit lössen sig tillbaka efter att ha ätit sig mätta.

Bilden visar ansiktet av en kvinna i 50-60-årsåldern. Hon har rödlätt hår som är klippt i en pagefrisyr med lugg. Hon ler svagt och tittar in i kameran. Hon har en röd tröja med krage eller huva som sticker fram.
Jette Knudsen, forskare

– Det är en cocktail av dofter som luktar hemma för vägglusen, säger Jette Knudsen.

Hur sprids vägglöss?

Länge fanns vägglöss i nästan var mans hem i Sverige. Men under 1930- och 40-talet utrotades de nästan helt, bland annat med hjälp av de livsfarliga bekämpningsmedlen cyanväte och DDT.

Då fanns också ett system med regelbundna inspektioner av varje lägenhet.

Vit golvlist och furufärgat parkettgolv. På listen och golvet syns svarta prickar som är avföring från vägglöss.
Vägglössen kan vara svåra att få syn på. Desto lättare är det att upptäcka deras avföring, som ser ut som svarta prickar.

Sedan 1990-talet har vägglusen börjat komma tillbaka. Förklaringen kan vara att vi reser mer och det handlar inte bara om långväga resmål. Vägglöss är vanliga i exempelvis Storbritannien, Danmark, Sydeuropa och USA. En annan spridningsväg är handeln med begagnade möbler.

– Om man köper en gammal möbel, till exempel en säng, ska man kika noga innan och kolla efter spår av vägglöss i sömmar och skarvar, säger Joakim Olsson.

Under coronapandemin har Anticimex konkurrent Nomor sett en minskning av antal vägglussaneringar, till följd av att svenskarna inte gett sig ut i världen som tidigare.

Risken för vägglöss är större i boenden där man flyttar ofta, som i studentboenden. Men vägglusangrepp går också att förebygga.

Läs ocksåSå spelar du instrument hemma – utan att störa grannarnaspela instrument hemma

– Så fort en hyresgäst flyttar ut ur en studentbostad går vi in och lägger kisel bakom listerna. Det har gett bra resultat. Vägglössen kryper in där och så får vi träff på dem, säger Joakim Olsson.

Fakta: Så undviker du vägglöss på resan

• Innan du bokar hotellet: Sök på hotellets namn och ordet ”vägglöss” eller ”bedbugs” för att se om det finns tidigare klagomål.

• När du kommer till hotellet: Ställ bagaget i badrummet medan du undersöker rummet. Lyft på madrasser och syna sömmar och skarvar i sängen och andra textilier. Titta också efter små svarta fläckar eller streck efter lusspillning. Om du hittar något, be att få byta rum!

• Under vistelsen: Låt kläderna ligga kvar i väskan, gärna i plastpåsar, och håll den stängd. Lägg den högt och så långt från sängen det går, det gäller även skor.

• När du kommer hem från resan: Packa upp på exempelvis balkongen eller i badrummet – ta inte in väskan eller kläderna i sovrummet.

• Tvätta omedelbart allt som går, helst i 60 grader. Lägg det som inte kan tvättas i en plastpåse och stoppa i frysen i en vecka, eller på hög värme i torkskåp i minst en timme. Dammsug resväskan noga, lägg dammsugarpåsen i en plastpåse, frys också den i en vecka och släng den sedan. Om möjligt, låt väskan stå ute i minusgrader eller i torkskåp enligt ovan.

• Om du drabbas av vägglöss kan du inte ta bort dem själv, utan kontakta en skadedjursanerare.

Fakta: Vägglusen

• Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång. En vuxen vägglus är ungefär lika stor och platt som ett linfrö. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den ätit sig mätt.

• Dagtid håller sig vägglössen gömda tillsammans i mörka trånga utrymmen i närheten av människor. Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.

• Vägglöss kan bara springa och förflyttar sig därför inte så långt på egen hand. Längre spridning sker passivt genom att lifta, till exempel i resväskor eller i gamla möbler.

• Om vägglusen har tillgång till blod kan den leva i upp till sex månader. Utan mat har den möjlighet att gå i dvala i nästan ett år.

• Vägglusen lever av oss, inte på oss. De uppehåller sig nära människor och befinner sig bara på oss då den suger blod, vilket oftast sker nattetid då den är mest aktiv och vi sover som allra djupast. Den äter ungefär var tionde dag.

• Det tar ungefär 10 minuter för vägglusen att äta sig mätt. Efter det letar den efter en mörk och ostörd plats. Vanligtvis befinner sig vägglössen tillsammans i grupper i eller vid sängen, där de lämnar sin avföring i form av små svarta prickar, ömsar skinn, parar sig och lägger ägg.

• Ställen som lössen gillar är sängramen, madrassen, sängkläder och överkast. De trivs även i tavelramar, nattduksbord, sänglampor, stoppade möbler, utmed vägglister, springor i tapeten, eluttag, gardiner samt i dörr- och fönsterkarmar.

• En hona kan lägga 500 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

• Vägglusen sprider inga sjukdomar, däremot innebär de obehag för den som drabbas. Ett angrepp kan utgöra en stor mental påfrestning och vara både besvärligt och kostsamt att bli av med. Betten påminner mycket om myggbett, men kan variera beroende på hur känslig man är.
Svullnad, rodnad och smärtsam klåda är vanliga symptom.

• Vägglössen dras till värmen från våra kroppar, koldioxiden i vår utandningsluft och dofter vi avger.

• Vägglöss var vanliga i hela västvärlden fram till efterkrigstiden. I Sverige utrotades lössen med hjälp av de livsfarliga gifterna vätecyanid och DDT, som är förbjudna idag. De senaste decennierna har de blivit vanliga igen, på grund av att de blivit resistenta mot olika bekämpningsmedel och ökat resande.

Källa: Nattaro Labs

Läs också Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre Få ordning på morgonrutinerna – och bli mer tidseffektiv

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.