Annons

När sambon dog ville värden vräka Osvaldo

Norrköping När Osvaldos sambo avled ville hyresvärden vräka honom. I hyresnämnden kom vändningen – ett beslut som kan få betydelse för hur sambos kan få överta ett hyreskontrakt.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresbostäder ville vräka Osvaldo från lägenheten efter att hans sambo hade avlidit.

I mars förra året avled Osvaldos sambo efter en tids sjukdom. Bara en månad senare kom beskedet från kommunägda Hyresbostäder i Norrköping. Parets lägenhet, en tvårummare i Hageby, skulle sägas upp och Osvaldo tvingas flytta.

– Jag blev förkrossad. Var skulle jag bo? Jag hade ingenstans att ta vägen. Det första jag gjorde var att kontakta Hyresbostäder för att de skulle flytta över kontraktet till mig. Men de nekade mig det, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I normala fall har en sambo rätt att överta kontraktet på hyreslägenheten om partnern avlider. Men i Osvaldos fall ville inte Hyresbostäder gå med på det. Orsaken var att han hade obetalda hyresskulder på cirka 60 000 kronor. Skulderna hade uppstått för tio år sedan i samband med att han fått betala dubbla hyror vid en flytt.

– Jag gjorde en överenskommelse med Intrum om att betala av skulden med 500 kronor varje månad. Fortfarande ville de kasta ut mig, säger han.

Enligt hyresvärden var avbetalningen inte tillräcklig och hade kommit i gång försent.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Har man hyresskulder så måste de betalas av innan man kan skriva ett nytt kontrakt. Hade han betalat av allt på en gång så hade vi varit nöjda, säger Victor Andersson, jurist på Hyresbostäder.

Ett annat argument var att hyresvärden ansåg att de hade varit sambos för kort tid. Paret skaffade lägenheten för tio år sedan, men var separerade ett par år innan de flyttade ihop på nytt, tio månader före sambons bortgång.

– Jag flyttade hit i maj 2019, det kan de se i folkbokföringen, förklarar Osvaldo.

Annons
Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

För Osvaldo väntade en process med flera komplicerade turer. I och med att hans sambo ensam stod på hyreskontraktet övertogs det av dödsboet, som ägdes av parets tre barn. Hyresbostäder försökte därför först få barnen att gå med på uppsägningen.

När det inte gick ansåg bolaget att dödsboet bedrev en otillåten andrahandsuthyrning till Osvaldo, som bodde kvar och fortsatte att betala hyra.

Hyresbostäder ansåg att Osvaldo inte hade rätt att överta hyreskontraktet.

I december förra året hamnade ärendet slutligen hos hyresnämnden. Beslutet innebar en seger för Osvaldo som fick rätt att bo kvar.

– Vi tolkar det här beslutet som att sambons övertaganderätt väger tyngre än skulderna. Vi känner oss nöjda med det beslutet och så fort det blev klart så erbjöd vi honom ett kontrakt, säger Victor Andersson på Hyresbostäder.

Enligt Hyresbostäder kan beslutet även få betydelse för andra fall framöver. Till exempel har skulder eller störningar kunnat vara ett hinder för att en efterlevande sambo ska få överta hyreskontraktet. Men nu är det inte säkert att de invändningarna håller längre.

– Ja, vi har fått omvärdera lite grann. Utifrån vår uppfattning nu så väger övertaganderätten tyngre, förklarar Victor Andersson.

Om någon vill undvika att kontraktet riskeras om ens sambo dör, vad ska man göra då?

Annons

– Det bästa är att se till att båda står på kontraktet.

Hyresnämnden gav Osvaldo rätt att bo kvar i parets lägenhet i Hageby.

Trots att Osvaldo fick rätt att bo kvar är han ändå besviken över hur ärendet hanterades – en process som tog åtta månader. Han har nu krävt Hyresbostäder på 250 000 kronor i skadestånd för bland annat juristkostnader och att han inte kunnat sörja sin sambo ordentligt.

– Allt det här hände när jag skulle sörja henne. Jag har känt mig trakasserad och pressad av Hyresbostäder under hela året, säger Osvaldo.

Hyresbostäder anser inte att han har rätt till någon ekonomisk kompensation, men håller med om att hanteringen kunnat vara bättre.

– Jag tror det är viktigt att ha en dialog från första början. Det tror jag lite brast i att olika sidor tolkade situationen på olika sätt. Det är jättesynd, säger Victor Andersson.

Läs också Dödsbo lämnades i avfallssäckar på gatan – "fruktansvärt respektlöst" Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.