Annons

När vattentornet och järnvägsstationen får nytt liv – och hyresgäster

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Den nedlagda tågstationen i Grohed och det ståtliga gamla vattentornet mitt i Trollhättan. Båda byggnaderna har nu blivit hyreshus.

Snart ­flyttar de första hyresgästerna in i det nyrenoverade vattentornet  i Trollhättan. Genom fönster med halvmeterdjupa fönsternischer ser man hela Trollhättan, från Drottningtorget till Överby. I dagarna står nio lägenheter klara. Rummen är runda och inte helt lättmöblerade. Men det har inte avskräckt.
Eidar, det kommunala bostads­bolaget i Trollhättan, har valt att satsa cirka 16 miljoner kronor på att få vattentornet beboeligt. Det har varit närradiostation, men även boende tidigare under en ­period. Då var det dåligt isolerat, kallhyra och direktverkande el, ­vilket innebar att hyresgästerna sparade på värmen.
– Det mådde inte huset så bra av, säger Stefan Jansson, fastighets­utvecklingschef. Det blev fukt och kalkutfällningar på väggarna.
Det var inte självklart att bostadsbolaget skulle satsa på lägenheter i byggnaden. Det kunde lika gärna ha blivit kontor, då hyressättningen blivit något friare och chansen för bolaget att få igen satsade pengar varit större. Men till sist vann bostadsalternativet och nu är de nio lägenheterna, två trerummare, två tvåor och fem ettor klara. Hyran ligger mellan knappt 5 000 för en etta, upp till 8 000 för en trea i etage.
– Att sälja vattentornet var aldrig ett alternativ för oss, säger Stefan Jansson.
Intresset att hyra lägenheterna har varit stort. Alla är nu uthyrda.


– Eidar har gjort några annorlunda renoveringar genom åren, säger Stefan Jansson. Bland annat en ­paradvåning i Trollhättan som renoverades till originalskick.
– Det är kul att ­sådana här ­byggnader bevaras och ­används, ­säger Peter Ekberg, som är projekt­ledare för ­bygget. Entreprenörerna har
varit pigga på att vara med och renovera, trots svårigheter, trångt, högt och besvärligt.
Ett annat annorlunda hyreshus ­ligger i Grohed strax söder om Uddevalla. Det är en gammal järnvägsstation, med tåg som susar ­förbi husknuten. Här bor Hanna Täuber Grahn och Joel Mansour med dotter Juno Mansour.
– Jag har alltid drömt om att bo i ett hus som är byggt för ­något ­annat än boende. Och så hade ­vi turen att få den här lägenheten, säger Hanna.
Men det hon uppskattar mest av allt är att kunna bo på landet och ändå ha grannar i huset, för i den gamla stationen finns totalt fyra lägenheter.
Tågen som kommer ett par gånger i timmen stör inte familjen. Rejäla staket och bra isolerade fönster ­hjälper till att ge trygghet och tystnad.
Joel och Hanna tycker det är ­positivt att gamla byggnader får chansen till nytt liv när de förvandlas till bostäder.
– Självklart ska byggnormer följas för att ge trygghet och säkerhet för de boende, säger Hanna, man kan ha överseende med bekvämligheten för att få lite charm och personlighet i sin bostad.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Annons
Fakta: Trollhättans vattentorn

Vattentornet ligger i centrala Trollhättan vid Drottningtorget.  Tornet byggdes 1909 och ritades av arkitekt Erik Josephson.Mellan åren 1984 och 1990 hade Trollhättans närradiostation sina lokaler i tornet.1992 byggdes tornet om för lägenheter.Totalt innehåller tornet nio lägenheter som är antingen i etage eller på ett våningsplan. (Källa: Wikipedia)

Läs också Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.