Annons

Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Uddevalla En privat hyresvärd i Uddevalla krävde flera hyresgäster på ersättning för samma skador. Natalie stoppade honom: "Han har försökt tjäna pengar på människor som har det svårt eller är desperata efter en bostad"
Bänkskiva
Foto: Uddevalla tingsrätt
Bänkskivan som hyresvärden försökte kräva tillbaka pengar för från flera olika hyresgäster.

Efter att Natalie flyttat ut från sin hyreslägenhet i Uddevalla så dröjde det inte länge innan hon hörde från sin tidigare hyresvärd igen, den här gången genom Kronofogden.

– Då ville han ha runt 70 000 kronor, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden menade att Natalie hade förstört hans lägenhet. Bland annat så hade hon, enligt hyresvärden, förstört en bänkskiva i köket, skadat golven, målat väggarna i fel nyans och flyttstädat för dåligt. Dessutom hade hon flyttat ut för tidigt, enligt honom.

– Jag hade precis gått en kurs i flyttstädning i mitt jobb och det var väldigt rent i lägenheten när jag lämnade. Skadorna var där redan när jag flyttade in, och jag hade smsat min uppsägning och skickat informationen via rekommenderat brev, säger hon.

Natalie tog hjälp av Hyresgästföreningen och valde att driva ärendet vidare i tingsrätten.

Annons
Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.
Försökte lura fler personer

Hyresvärden säger i tingsrättens förhör att han aldrig hämtade ut det rekommenderade brevet. Han säger att de hade skrivit kontrakt som inte kunde säga upp.

– Han har försökt tjäna pengar på människor som har det svårt eller är desperata efter en bostad, säger hon.

Det skulle nämligen visa sig att hyresvärden försökt att kräva flera hyresgäster på pengar för samma skador på lägenheten. Bland annat just den skadade bänkskivan, men även bland annat ommålning och låsbyte. En person som bott i lägenheten efter Natalie berättar om hur hyresvärden även påstått att hen orsakat samma skada på bänkskivan.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Dessutom krävde hyresvärden Natalie på hyra för de månader som inte bott där, men som de hade tecknat kontrakt för. Trots att han under delar av den tiden hade en annan hyresgäst som betalade hyra.

Annons

Tingsrätten valde att gå på Natalies linje. Hon slapp att betala för såväl skadorna på lägenheten som hyran under den tid hon inte bott där.

– Jag har gått hos psykolog efter allt detta. Det känns lite bättre nu när domen har kommit, men jag är rädd att det ska hända igen, säger hon.

Läs också Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.