Annons

Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet

Nyheter Hammarslag, cykelreparationer, skrik och nattliga bad. Störningarna från den 60-årige mannen blev till slut för mycket för hyresvärden. Efter ett hovrättsbeslut tvingas han nu att flytta.
Foto: Freeimageslive

Trots skriftliga tillsägningar och vräkningshot har den 60-årige mannen utanför Örebro fortsatt att störa andra som bor i hyreshuset.

En av de ovanor som irriterat grannarna mest är mannens nattliga bad, som skett ett par gånger i veckan och gett upphov till oljud då vatten forsat genom ledningarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han har även regelbundet använt lägenheten för att reparera cyklar samt stört via slammer, skrik och hög musik.

Tidigare i år vände sig den kommunala värden sig till hyresnämnden för att få kontraktet rivet. Mannen uppgav då att han inte insett hur lyhört det är i fastigheten, och att han sedan dess bättrat sig. Att baden skett nattetid förklarar han med att vattnet i huset är varmare vid den tiden, och cykelreparationerna har skett i bostaden då han saknat annan lokal.

De skrik som stört grannarna tror han härstammar från början av året, då han bröt armen och skrek ut av ren smärta.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Nu har ärendet avgjorts av hovrätten – som gör samma bedömning som hyresnämnden.

Annons

Då det saknats störningsrapporter eller utredningar från hyresvärdens sida har stor vikt lagts vid grannarnas vittnesmål. Dessa anses i detta fall vara så pass trovärdiga och störningarna så pass allvarliga att mannen bedöms ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst.

Han måste därför flytta från lägenheten senast den 30 juni.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

”Man får aldrig störa grannar”

Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg kan nattliga bad i vissa fall innebära en störning, rent juridiskt. Men hon understryker att irritationsmomentet måste ske i stor omfattning.

– Huvudregeln är att man egentligen aldrig får störa sina grannar, och att man måste visa hänsyn. Särskilt på kvällar bör man därför kanske undvika att göra saker som låter mycket, eftersom folk blir mer störda då.

Annons

Vad begreppet ”visa hänsyn” innebär är inte helt lätt att ringa in. Inte minst eftersom olika hus är olika bra på att dämpa ljudstörningar mellan lägenheter.

– Man får tänka lite på förutsättningarna i huset, hur pass lyhört det är. Men det finns gränser – man ska inte behöva acceptera vilken boendestandard som helst.

Men det finns inga regler kring nattliga bad?

– Man kan inte förbjuda människor att ta ett bad på natten. Det kan man absolut göra någon gång utan att vara rädd att förlora kontraktet. I det här fallet var det som jag förstått andra saker som vägde in.

Fakta: Störningar – här går gränsen

Glöm inte att följa Fråga hyresjuristen på Youtube! Följ den här länken och tryck på ”Prenumerera”.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.