Nej till kameror på Hulta torg
En nittonåring har knivskurits, ett flertal bilar har brunnit och igår hittades vapen och sprängämnen vid en husrannsakan. Så har det sett ut på Hulta bara i år. Förra året brann pizzerian och frisersalongen på torget, även en föreningslokal eldhärjades och förskolan intill rökskadades och fick hålla stängt.
AB Bostäder i Borås ville för att öka tryggheten för sina hyresgäster och för att förhindra fler brott sätta upp kameror vid torget. Bolaget ansökte första gången om att få kameraövervaka redan 2011. Men då som nu sa Länsstyrelsen nej, trots att det konstateras i beslutet att brottsligheten och oroligheterna får ses som betydande. AB Bostäder ville i sin senaste ansökan sätta upp åtta kameror. För fyra av kamerorna fick man grönt ljus, men ingen av dem fick vara riktad mot själva torget. Något som fått bolaget att överklaga beslutet.
– Vår bild är att det är på torget som flest incidenter inträffar. För de boende och de som jobbar och rör sig kring torget vill vi därför att det ska finnas kameraövervakning även där, säger vd Sven Liljegren.
Länsstyrelsen hänvisar till en dom i Regeringsrätten som gällde kameraövervakning av gator i Halmstad. I den domen sa Regeringsrätten nej bland annat på grund av att staden är så pass liten att en enskild person som passerar troligtvis är mindre anonym än en person i en storstad.
Sven Liljegren accepterar att inte hela torget kan övervakas men vill att fasaderna och två meter ut ifrån dem ska bevakas.
– Kameraövervakning löser givetvis inte allt. Vi jobbar på många olika sätt för att öka tryggheten i området. Men jag inbillar mig i alla fall att kameror kan ha en avskräckande effekt.