Annons

Nio av tio fastighetsbolag tror på mer klirr i kassan

Nyheter Låga räntor, högt tryck på bostadsmarknaden och stabila hyror. Så lyder tre orsaker till att det i dagsläget är en bra affär att vara hyresvärd.

Just nu går det bra för landets fastighetsföretag – och nio av tio ägare spår att lönsamheten kommer att hålla i sig det kommande året.

En klar majoritet av de 500 tillfrågade företagen i Fastighetsägarnas Sverigebarometer tror på en ökning av värdet på hyresbostäder. Orsaken är delvis att försäkrings- och pensionsbolag fått upp ögonen för hyresrätten som en säker investeringsform, berättar Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

– Det låga ränteläget har gjort att de här aktörerna har sökt efter andra tillgångar än statsobligationer med låg risk. Hyresbostäder är ett sådant alternativ. Avkastningen är inte hög, men den slår statsobligationer i dagsläget. Detta är också ett sätt för dem att bredda sina portföljer.

Det gynnsamma läget har lett till att majoriteten av Sveriges fastighetsägare planerar att göra större fastighetsköp de närmaste tolv månaderna. Exakt vad det betyder för Sveriges hyresgäster är dock svårare att avgöra.

Annons

Att en fastighet ökar i värde behöver nämligen inte betyda att hyran påverkas i nämnvärd grad.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

– Värdeökningar på befintliga hyreshus i storstäderna påverkar inte bruksvärdessystemet som avgör hyresnivåerna.

Ekonomisk medvind är heller ingen garanti för ett ökat byggande, resonerar Tomas Ernhagen.

– Det finns incitament att bygga mer eftersom bostadspriserna stiger, men en riktig förändring förutsätter att man löser problem med den kommunala markpolitiken och förenklar byggprocessen.

Annons
Läs ocksåStrid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud

Men det finns andra sätt att skapa bostäder än att bygga nytt. Ett är att konvertera kontorslokaler till lägenheter.

– Där ser vi helt klart ett stort och växande intresse. För 20 år sedan var det precis tvärtom, säger Tomas Ernhagen.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.