Annons

Nobben för friare andrahandshyror

Nyheter Regeringens förslag för att öka andrahandsuthyrning av bostadsrätter får inte majoritet i riksdagen. Socialdemokraterna kan dock tänka sig förändrade regler.

Turerna har varit många kring det förslag för att öka andrahandsuthyrningen som regeringen presenterade under en rundvandring i bostadsområdet Annedal i våras. 

Både Hyresgästföreningen och bostadsrättsorganisationen HSB har varit starkt kritiska till regeringens förslag till förändrade regler för uthyrning av bostadsrätter i andra hand. Hyresgästföreningen för att andrahandshyrorna för bostadsrätter i storstäderna riskerar att skjuta i höjden, HSB för att bostadsrättsföreningarnas möjlighet att säga nej till uthyrning minskar. Något som skulle kunna leda till minskat engagemang och svårare att locka folk till städdagar och styrelseposter. Det skulle även kunna resultera i kraftigt olika hyror i samma hus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtliga fyra oppositionspartier säger i dag nej till de förändringar som regeringen tänkt skulle träda i kraft första januari 2013.

Vi ser ingen möjlighet att stödja förslaget. Det finns uppenbara risker att man gör förändringar för de som har det svårast på bostadsmarknaden, det vill säga de som måste hyra i andra hand, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet. 

Annons

I våras var Carina Herrstedt, Sverigedemokraternas ledamot i civilutskottet, positiv, men nu har partiet bytt fot.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

– Det är bostadsrättsföreningen som äger huset. Med det här förslaget minskas föreningens makt och bostadsrättsinnehavarna få vilka grannar som helst. Det finns andra bättre åtgärder för att underlätta andrahandsuthyrning, säger Robert Stenkvist, politisk sekreterare åt Carina Herrstedt.

Socialdemokraterna har antytt att man kan tänka sig att diskutera förändringar för andrahandsuthyrning. Men i dag säger Veronica Palm, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, att det krävs ett omtag och en ordentlig utredning av konsekvenserna innan partiet kan tänka sig förändringar. Något som sannolikt kan ta minst ett år och kanske inte blir klart fram till nästa riksdagsval.

– Det förslag som ligger säger vi nej till. Vi kan tänka förändringar så att man kan få rätt att ta ut en hyra som täcker avgiften till föreningen samt räntekostnaden, men inte amorteringar. När man gör så stora ändringar är det viktigt att få med sig bostadsmarknadens parter, säger Veronica Palm.  

Annons
Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Anders Josephsson, politiskt sakkunnig hos bostadsminister Stefan Attefall (KD) kan inte säga om och i så fall när regeringen avser att lägga ett förslag som i sådana fall kan bli nedröstat riksdagen.

Frågan bereds fortfarande. Regeringen har ett förslag som vi är öppna för att diskutera, säger Anders Josephsson.  

Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.