Annons

Nöjda hyresgäster är en lönsam affär

Malmö ​Kommunala bostadsbolag ska ta ett bostadssocialt ansvar så länge det är affärsmässigt motiverat. Så säger lagen. Nu visar forskning att det finns pengar att tjäna för de bostadsbolag som satsar på sociala åtgärder i sina områden.

Genom att ta ett bostadssocialt ansvar kan bostadsbolag minska kostnaderna för bland annat klottersanering, städning, hantering av störningar och omflyttningar. Det visar forskaren Gunnar Blomé i en del av rapporten Socialt hållbar stadsutveckling från Boverket.

– Det här är ett fokus som har glömts bort, att titta på företagseffekterna av socialt arbete. Det sociala arbetet är inte bara en samhällsnytta utan går lätt att räkna hem. Jag blev förvånad över hur snabbt man kan ändra utvecklingen av ett område genom rätt typ av satsningar som ger stora ekonomiska besparingar, säger Gunnar Blomé, forskare på Malmö högskola och KTH.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I rapporten har han tittat bland annat på Herrgården i Malmö och Fisksätra i Nacka kommun. I Herrgården har de åtgärder som MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, gjort i form av socialt arbete och investeringar gett en besparing på 16 procent av drift- och underhållskostnaden per år.  När området inte fungerar socialt, som stora delar av Herrgården inte har gjort, resulterar det i en extra samhällskostnad på 10 000 kronor per lägenhet och år för att hantera bränder och kriminalitet.

Annons

– Det finns aktörer på marknaden som inte borde vara där som olika typer av kapitalförvaltningsbolag. De satsar inte tillräckligt på underhåll och degraderar hela områden. Om de haft en annan approach hade de kunnat tjäna mer pengar genom att ta ansvar. Men som marknaden fungerar idag har de haft ett kort ägarperspektiv där de har kunnat sälja av efter att de kört området i botten, säger Gunnar Blomé.
 
Sociala projekt ska endast drivas i områden där det verkligen behövs. Och det krävs rätt bemanning i området för att det ska fungera, menar Gunnar Blomé. Det måste vara drivande personer som är engagerade som arbetar med det här.
– Och det sociala arbetet måste också bedrivas tillsammans med resten av skötseln av området annars får det inte samma genomslag, säger Gunnar Blomé.

MKB i Malmö har fyra bosociala utvecklare. En av dem är Robert Rosenqvist som arbetar i Seved i Malmö. Hans uppgift är att träffa hyresgäster, lyssna och ta till sig deras idéer om boendet och sedan förverkliga dem.
– Det här jobbet är sjukt spännande. Jag är väldigt engagerad i det här. Vi vill att hyresgästerna ska trivas i sitt område och vilja bo kvar. Omflyttningar kostar mycket. Vi tjänar pengar på socialt arbete, berättar Robert Rosenqvist.
 

Annons


Robert Rosenqvist är en av fyra på kommunala MKB i Malmö som arbetar med bostadssociala frågor. Foto: Jenny Leyman
 
Under de tre år som han arbetat i Seved har han och hans kollegor tillsammans med de boende åstadkommit mycket. På var och varannan gård står det pallkragar som hyresgäster odlar i, tråkiga väggar har smyckats med färggranna mönster av mosaik eller målats av boende. I en lokal på torget hålls det möten, arrangeras bio, teater och dans. Tillsammans med Hyresgästföreningen och Kulturskolan har MKB för tredje året i rad musikundervisning för 10-13-åringar. I en källare döljer sig AKR2, ett konstnärshotell. Det är en underdrift att säga att Robert Rosenqvist brinner för sitt arbete.
– Jag gillar Seved som tusan och jobbet också, säger han med eftertryck.
 
Läs hela rapporten från Boverket här:

Läs också Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.