HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu återvänder hyresgästerna till Vårgårdas vätgashus

Vårgårda Nu står det första helrenoverade huset på Klockarebolet i Vårgårda klart. Två våningar har blivit tre och en ny energilösning ska göra husen extra miljövänliga.

Det är fortfarande lerigt och en byggarbetsplats, men i december ska huset börja fyllas med hyresgäster. De flesta som flyttar in är hyresgäster som bott där tidigare. Endast fyra har flyttat under renoveringstiden. I januari flyttar hyresgästerna på det nya, övre planet in.
Det renoverade huset ser helt annorlunda ut mot de som står intill. Ny klädsel, nya balkonger och nya trapphus. Men det är inne i husen det unika kommer att finnas. Huset ska vara självförsörjande på el för uppvärmning och varmvatten. Det sitter solceller på taket och det finns energilagring och bränslecell. Sommarens överproduktion av el omformas till vätgas och med hjälp av bränsleceller kommer vätgasen att förse husen med el och värme  under vinterhalvåret. Denna installations första etapp blir klar under våren lagom till att solen kommer åter. Huset på Backgårdsgatan 1 i Vårgårda är det första flerbostadshuset i Sverige som har denna teknik.

Nytt och gammalt sida vid sida, men snart fortsätter renoveringen av de övriga husen i Vårgårda.

Resterande fem huskroppar kommer genomgå samma renovering och tillbyggnadsprocess med start nu i januari 2019. Alla sex huskroppar beräknas vara klart sommaren 2021, berättar Jan Thorsson, vd för det kommunala bostadsbolaget Vårgårda bostäder.

– Parallellt med husen satsar vi även mycket på våra utemiljöer. Det stora grönområdet som finns görs om till en trivsam park. Detta arbete skall vara klart till sommaren 2019, säger Thorsson.

– Husen kommer i förlängningen vara självförsörjande på fastighetsenergi genom att vi kommer ha energilager som sparar solenergi från sommaren till vintern.

Intresset för energilösningen med vätgas har rönt stort intresse från andra bostadsbyggare och det har varit flera studiebesök i Vårgårda för att följa bygget. Vd Jan Thorsson var också inbjuden till politikerveckan i Visby i juni för att berätta om byggprojektet.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Jan Thorsson säger att hyrorna i de nyrenoverade lägenheterna kommer att stiga:

– Hyran stiger från en låg nivå till nybyggnadshyror. Skillnaden kan tyckas vara stor och detta kompenserat genom att de befintliga hyresgästerna får en rejäl hyresrabatt. Denna hyresrabatt finns under en fyraårsperiod, säger Jan Thorsson.

Nyinflyttade hyresgäster får inte ta del av rabatten, utan betalar full hyra.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– När det gäller våra befintliga hyresgäster har vi inte tappat en enda hyresgäst på grund av hyreshöjningen. De som flyttat, fyra stycken,  har varit av helt andra och naturliga skäl. De nybyggda lägenheterna, nio stycken,  på husets tredje och nya våningsplan har varit uthyrda sedan länge, säger Jan Thorsson.

Han säger att det varit stort intresse för dessa nya lägenheter på tredje våningen och att han ser det som positivt att snart kunna erbjuda ytterligare 45 liknande lägenheter när de övriga husen står färdiga sommaren 2021.

 

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.
Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.