Annons

Nu får alla Svenska Bostäders hyresgäster varsin brandfilt

Stockholm De allra flesta bränder startar i köket. Därför utrustar nu Svenska Bostäder sina drygt 25 000 lägenheter med varsin brandfilt – tillräckligt snygg att ha bland kokböckerna.
Foto: Svenska Bostäder

– Bränder är enormt kostsamt för oss, sedan 2013 har det kostat oss ungefär 19,6 miljoner. När vi har gått igenom statistik har vi sett att de allra flesta bränderna startar i köket, säger Bo Strömvall, säkerhetssamordnare på Svenska Bostäder.

Alla hyresgäster har redan brandvarnare i sina lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men inne i lägenheterna finns det inte så mycket mer vi kan göra förutom att då erbjuda dem en brandfilt också. Den är tillräckligt snygg för att ha bland kokböckerna i köket, det är viktigt att man vet var man har den och att den är nära till hands. En brandfilt gör ingen nytta i källaren, säger Bo Strömvall.

Annons

Målet är att alla lägenheter ska vara utrustade med en brandfilt i mitten av april 2015.

– Använder en hyresgäst brandfilten så har vi sparat in omkostnaderna för hela området.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Lägger ni inte lite väl mycket ansvar på hyresgästerna?

Annons

– Vi ålägger dem inte att göra någonting. Vi vill inte att folk ska göra illa sig eller spela hjältar. Brinner det rejält – lämna lägenheten. Men ofta är det mindre bränder vid spisen där brandfilten verkligen kan göra nytta, både för oss och för hyresgästen.

Läs också Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.