Nu gäller det för folket på Pennygången
Vide Thornström går i första klass på Västerhedsskolan i Göteborg. Han suger i sig kunskap, som de flesta sjuåringar. Bland annat vet han numera vad ordet renovering betyder.
– Att man gör om, förklarar han pedagogiskt.
Vide bor på Pennygången, granne med skolan. Husen här är slitna och behöver nya avloppsstammar. Det välkomnas av de flesta hyresgäster. Men samtidigt vill hyresvärden, Stena Fastigheter i Göteborg AB, genomföra en omfattande upprustning och därefter höja hyrorna med över 60 procent. Det känner även Vide till.
– Stena får gärna renovera, säger han allvarligt. Bara det inte blir så dyrt.
Mamma Jessica Thornström har tidigare tyckt att Stena har varit en bra hyresvärd. Hennes familj är inte den enda som fått en extra lägenhet i samma område när vuxenrelationen spruckit, så att barnen enkelt kan gå mellan sina föräldrar.
– De har varit helt fantastiska och det har de varit mot många, säger hon om bolaget.
Men Jessica Thornström studerar på heltid och har fem terminer kvar till socionomexamen. Om Stena får igenom sina planer höjs hennes månadshyra till 9 800 kronor. Då tvingas hon och barnen flytta.
– Det finns inte en chans överhuvudtaget att bo kvar, säger hon sorgset. Inte ens när jag är klar är det rimligt. Vad säger det, när det inte räcker med ett heltidsjobb?
Protesterna har varit starka sedan omfattningen på Stenas planer blev känd i våras. De boende har demonstrerat, samlat in namnunderskrifter, haft möten och skrivit insändare.
Vid förhandlingsbordet har Hyresgästföreningen förordat en renovering i flera nivåer, där alla hyresgäster själva ska kunna välja vilken standard man önskar och har råd med. Man har också gjort en enkät som besvarats av 40 procent av hyresgästerna, och som visar att fyra av fem troligen inte kan bo kvar efter hyreshöjningen.
Det kompakta motståndet har, åtminstone tillfälligt, stoppat processen. Alla berörda hyresgäster måste nämligen godkänna så här stora åtgärder i förväg. 15 hushåll av 54 i renoveringens första etapp har vägrat ge sitt samtycke. Därmed måste upprustningen prövas av hyresnämnden. Det sker den här veckan.
Chansen att hyresnämnden skulle ge Stena bakläxa är dock liten, statistiskt sett.
– Vi har förhoppning om att komma i gång med upprustningen i mars nästa år, säger Bengt Gustafsson, vd för Stena Fastigheter i Göteborg AB.
Nog är han lite överraskad över stormen kring Pennygången. Men samtidigt tycker han att bolaget har levt upp till sina egna krav på dialog, och framhåller att berörda hyresgäster som hittills velat byta bostad har fått förtur till ersättnings-lägenheter inom Göteborg.
För Bengt Gustafsson är upprustningen i själva verket en ansvarsfull åtgärd, nödvändig för att folk även i fortsättningen ska kunna och vilja hyra sitt boende.
– Vi är en långsiktig ägare med ett långsiktigt ansvar för både våra hyresgäster och fastigheter. Vi måste se till att husen är i ett sådant skick att vi kan ha hyresrätter även framgent, säger han.
På Högsbohöjd lunkar Vide och hans småbröder hemåt bland multnande löv. Än är det högst oklart var de ska bo och gå i skolan om några år.
Bostadsområde i Högsbo, västra Göteborg. Byggdes i början av 1960-talet. Drygt 770 lägenheter.
Dagens hyresnivå: relativt låg, knappt 900 kronor per kvadrat-meter och år. Eventuell ny hyra är ännu inte färdigförhandlad.