Nu ska de vilda katterna bort
En statlig utredning vill se klarare regler kring hur man ska ta itu med herrelösa katter. De nya förslagen syftar bland annat till att stoppa katterna från att föröka sig och skapa kolonier som kan bli sanitära olägenheter i bostadsområden.
Katthemmen över hela landet har fullt upp och i dagsläget uppskattar föreningen Djurskyddet Sverige att det finns cirka 100 000 katter i Sverige som saknar ett hem.
Därför föreslår utredarna bland annat att alla djur ska märkas och registreras. Nyfödda katter ska förses med ett chip eller en öronbricka. Alla katter som vistas utomhus ska dessutom kastreras eller matas med p-piller av sin ägare.
– Det här är ett jätteproblem i dag och förslagen ska se till att man slipper alla de katter som springer omkring överallt. Om man hittar en katt utan märkning så ska man kunna ta den med sig. Det handlar i slutändan om att stoppa dessa djur från att föröka sig och att ägarna ska ta ett större ansvar. Katterna mår ju inte bra av det här heller, säger utredaren Eva Eriksson.
Utredningen innehåller en del mer kontroversiella förslag. En metod som diskuteras är något som kallas TNR, ”trap-neuter-return” eller ”fånga-kastrera-återlämna”, vilket är en uppsökande verksamhet där man letar upp herrelösa katter, kastrerar dem och sedan släpper ut dem på samma plats där de hittades.
– Vi är väl inte helt överens om det. Vi stöder att alla katter som inte är involverade i organiserad avel ska vara kastrerade. Men däremot är vi inte för att släppa ut herrelösa katter igen, säger Annette Sjödin, ordförande i Sveriges kattklubbars riksförbund, SVERAK.
Vilka straff som ska utdömas till de personer som inte följer reglerna tar utredningen inte ställning till i det här skedet. Risken för att en omärkt tam katt av misstag ska fångas in och avlivas är dock liten då man skriver att det endast kommer att vara aktuellt med avlivning i ” extrema fall”.
Responsen har varit överväldigande positiv för de nya förslagen. Sverak är en av organisationerna som ställer sig helt bakom förslaget. Länsstyrelsen kommer att vara ansvarig för att reglerna följs och flera kommuner välkomnar de tydligare riktlinjerna i sina remissvar. Även på Hyresgästföreningen är man positiv.
– Jag tycker personligen att det verkar som ett jättebra förslag. Det är många som inte sköter om sina katter och det leder till fler herrelösa katter och det är inte bra för djuren heller. Jag har själv katt och den är både kastrerad och steriliserad, kommenterar Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Om utredningens förslag bli verklighet så likställs katterna alltså juridiskt med ett annat populärt husdjur, hunden.
Enligt den senast kända mätningen, från 2005, var bara drygt var femte av de tama katterna märkta. Utredarnas förhoppning är att den nya lagen ska börja gälla januari 2014.