Annons

Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: ”Han sprider så mycket glädje”

Trollhättan Varje dag lämnar Luffar-Lasse lägenheten i Trollhättan och knallar 1,5 kilometer till köpcentret Överby. När han är nöjd tigger han bilskjuts hem av okända. Med över 64 000 följare på Facebook är han troligen Sveriges mest kända katt.
Foto: Kajsa Wedberg

I ett av det kommunala bostadsbolagets Eidars hyreshus i Trollhättan bor Elin med sina tre barn och tre katter. Mest känd är helt klart Luffar-Lasse, eller Lasse som katten egentligen heter. På Facebook har han i skrivande stund nästan 65 000 följare, han har ett eget hus vid Överby köpcentrum, snart en egen rondell med monument och flera varningsskyltar som kommunen satt upp.

När Musikhjälpen, som samlar in pengar till välgörande ändamål, ägde rum ifjol var det hans bössa som drog in mest pengar av alla. Närmare två miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns rätt sjukt, men också väldigt kul. Alla vet ju vem Luffar-Lasse är. Men han far inte illa av det här på något vis. Han har fått massor av presenter, allt från stora presentkorgar inslagna i cellofan till hemmavirkade möss. Jag vet att det till och med varit prat om att hålla Musikhjälpen i Trollhättan nästa år på grund av Luffar-Lasse, säger Elin Karlsson.

Luffar-Lasse ger sig nästan dagligen ut på äventyr. Inte sällan ner mot Överby köpcentrum, men även den intilliggande koloniträdgården i området.

Luffar-Lasses kändisskap började tidigare. Sedan länge har Lasse i princip dagligen promenerat ner till Överby köpcentrum cirka 1,5 kilometer enkel väg. Hem går han sällan. Då förväntar han sig skjuts med bil, antingen mattes, eller någon främlings. När Elin skapade Facebookgruppen var det inte för att göra Luffar-Lasse känd, utan för att skydda honom.

– Det var väldigt ofta som någon ringde och var orolig över att de såg Lasse vid någon av butikerna vid köpcentrumet, jag fick förklara att det inte var någon fara och att han ofta gick dit. Men sen är det klart, det är många bilar som rör sig där och jag var lite orolig att han skulle bli påkörd. Jag tror att gruppen gjort att fler är försiktiga, det var också själva syftet från början, säger Elin Karlsson.

Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.
Får skjuts

Hon har även pratat med sina barn om riskerna som finns med att Lasse beger sig ut på äventyr bland bilar och främlingar.

Annons

– Men det går inte låsa in honom. Han blir arg av att vara inne och mår inte bra av det, sen ger han mycket glädje, folk vill följa honom, säger hon.

Vid Överby köpcentrum dit Luffar-Lasse nästan dagligen vandrar har det byggts en stuga till honom. I den finns filtar, en leksak och lite mat.

Gruppen växte snabbt och intresset för den orangespräckliga bondkatten ökade. Alla ville få en glimt av katten som mer än gärna tigger skjuts hem med främlingar.

– Han sprider så mycket glädje runt sig. Det är folk från hela Sverige som skriver och berättar att de följer Luffar-Lasses liv. Människor skickar så fina meddelanden och lägger upp bilder på när de träffat på Lasse vid köpcentrumet. Rätt så ofta får han skjuts hem, men vissa kvällar så får jag ta bilen ner och hämta honom, säger Elin Karlsson.

I närheten av Luffar-Lasses hem och vid köpcentrumet har kommunen satt upp varningsskyltar.
Frisk som en nötkärna

I dag är han 13 år gammal men enligt den senaste veterinärundersökningen är han frisk och i god form. Lasse har dock inte alltid varit en äventyrare. När han köptes via blocket så var han innekatt de första två åren, men rev då sönder tapeter och möbler. När Elin sen blev gravid så höll sig Lasse alltid nära och ville vara med barnet så fort det föddes. Därefter började Lasse följa med när familjen gick till köpcentrumet för att handla, ibland liggandes under barnvagnen.

– Nu har Lasse hittat en egen väg dit. Han går genom skogen, ner på cykelvägen sen följer han den till köpcentrumet. Jag tror att han började gå dit för att vi gick dit så ofta med barnvagnen. Han har sina favoritplatser. Först var det restaurangen Jureskogs, sen Hornbach och sen Eko. Nu vandrar han runt hela området, men han gillar verkligen paviljongerna vid kolonilotterna som är där, säger Elin Karlsson som nu även köpt hem en egen paviljong för att försöka hålla Luffar-Lase lite mer på hemmaplan.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"
För att hålla koll på Luffar-Lasse har matte Elin Karlson en GPS runt kattens hals. Just vid det här tillfället låg han och gömde sig för regnet inne på koloniområdet nära köpcentrumet.
Spårar med GPS

För att hålla koll på Luffar-Lasse så har Elin Karlsson satt en GPS runt halsen. På den kan hon se precis var han befinner sig. När vi ses så ligger han sedan någon timma tillbaka vilandes i koloniområdet.

– Vill ni träffa honom är det bara åka dit och ropa ”Lasse, åka bil” så kommer han fram, säger hon.

Vi tackar för kaffet, sätter oss i bilen och kör ner mot Lasses senast kända position, något tveksamma till att han som katt faktiskt kommer lyssna på oss. Men, efter bara några lockrop så uppenbarar sig en orange vålnad, det är Luffar-Lasse som krupit ut från en av de små stugorna på koloniområdet. Utan protest följer han oss till bilen, hoppar in och vill bli skjutsad hem.

Utan protester hoppar Luffar-Lasse nyfiket in i bilen och tigger skjuts hem.

 

Fakta: Det här är Lasse
  • Bor i hyresrätt i Trollhättan
  • Bor tillsammans med bland annat matte Elin och två andra katter
  • Samlade in nästan två miljoner kronor till Musikhjälpen, mest av samtliga bössor
  • Aktuell med en ny satsning på SVT där Lasses eskapader ska sändas i två avsnitt på sju timmar vardera, likt ”Den stora älgvandringen”
  • Ständigt växande på Facebook, varje dag ökar antalet som följer Luffar-Lasse
  • Går nästan varje dag till Överby, antingen till köpcentrumet eller till kolonilotterna intill
Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.