Annons

Nu stannar byggandet upp

Nyheter Bostadsbyggandet tappar ytterligare fart. Sveriges byggindustrier räknar med tomgång under hela 2012.

Hela världsekonomin står och väger med skuldkrisen i euroområdet. För svensk del innebär det att hushållen fortsätter att hålla i sina plånböcker, något som slår mot hela landets ekonomi – och i synnerhet byggindustrin.

Nybyggandet beräknas i år sjunka drastiskt och försätta hela industrin i ett tomgångsläge, spår en konjunkturbedömning från Sveriges byggindustrier.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nationalekonomen Johan Deremar menar att bostadsbyggandet totalt under 2012 och 1013 kommer att bli märkbart sämre än i fjol.

Annons

– Bostadssidan, som är mest känslig för konjunktursvängningar, kommer att minska. Både när det gäller nybyg-gande och ombyggnationer, säger han.

Enligt prognosen kommer investeringsvolymen för bostäder att minska med 7 procent under 2012 .

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

När frågetecknen kring skuldkrisen rätats ut och den värsta förlamningen i världsekonomin väl släpper tror Johan Deremar dock på en relativt snabb återhämtning.

Annons

– Om världsekonomin återhämtar sig under hösten kommer även svensk ekonomi att växa sig lite bättre under nästa år.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.