Annons

Nu stannar byggandet upp

Nyheter Bostadsbyggandet tappar ytterligare fart. Sveriges byggindustrier räknar med tomgång under hela 2012.

Hela världsekonomin står och väger med skuldkrisen i euroområdet. För svensk del innebär det att hushållen fortsätter att hålla i sina plånböcker, något som slår mot hela landets ekonomi – och i synnerhet byggindustrin.

Nybyggandet beräknas i år sjunka drastiskt och försätta hela industrin i ett tomgångsläge, spår en konjunkturbedömning från Sveriges byggindustrier.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nationalekonomen Johan Deremar menar att bostadsbyggandet totalt under 2012 och 1013 kommer att bli märkbart sämre än i fjol.

Annons

– Bostadssidan, som är mest känslig för konjunktursvängningar, kommer att minska. Både när det gäller nybyg-gande och ombyggnationer, säger han.

Enligt prognosen kommer investeringsvolymen för bostäder att minska med 7 procent under 2012 .

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

När frågetecknen kring skuldkrisen rätats ut och den värsta förlamningen i världsekonomin väl släpper tror Johan Deremar dock på en relativt snabb återhämtning.

Annons

– Om världsekonomin återhämtar sig under hösten kommer även svensk ekonomi att växa sig lite bättre under nästa år.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.