Annons

Ny medlemsförmån kan sänka räntan

Nyheter Nästan var tredje medlem i Hyresgästföreningen har tagit lån utan säkerhet. Nu lanseras ett medlemslån som kan användas till att slippa höga räntor.

Det är vanligt att fackförbund och andra organisationer erbjuder lån med särskilda villkor till sina medlemmar. Nu har Hyresgästföreningen inlett ett samarbete med internetbanken Lån & Spar Bank, där medlemmar ska få 0,5 procents ränterabatt.

Bakgrunden är att många hyresgäster tar blancolån, alltså lån utan säkerhet. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I och med att de inte har säkerhet för lånen är det sannolikt många som har höga räntor, kanske sms-lån och annat. Vår tanke är att hjälpa dem att lösa in sina dyra lån och få bättre ränta och villkor, säger Hans Lian, vd för Hyresgästföreningen Plus, som har hand om medlemsförmånerna.

Däremot ska man inte marknadsföra erbjudandet för att försöka fler att ta lån.

– Nej, där kommer vi att vara försiktiga, som Systembolaget ungefär. Vi vill inte locka fler att skuldsätta sig. Men ska man ändå ta ett lån, till exempel för att köpa ny bil, så kan man ju jämföra bilfirmans erbjudande med villkoren i medlemslånet, säger Hans Lian.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Lånebeloppet kan ligga mellan 50 000 och 350 000 kronor och ska betalas tillbaka på mellan två och tolv år. Medlemsrabatten är 0,5 procentenheter, men räntenivån sätts individuellt. Beroende på hushållets ekonomi i övrigt varierar den effektiva räntan nu mellan cirka 5,3 och 11 procent.

Det är alltså betydligt högre nivåer än för dem som äger sin bostad och kan belåna den med en ränta på kanske 1,5 procent, men betydligt lägre än snabba sms-lån, som kan ligga på flera tusen procents effektiv ränta.

Annons

Alla medlemmar kan dock inte räkna med att få låna.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Vi har skyldighet att bedöma kundens återbetalningsförmåga. Därför gör vi en budget för att se om kostnaden för lånet man söker ryms i hushållets ekonomi. Vi kontrollerar också hur man har hanterat lån tidigare och om man har betalningsanmärkningar, säger Magnus Bendelin, Sverigechef för Lån & Spar Bank.

Undersökningar visar att personer med betalningsanmärkningar löper stor risk att hamna i nya ekonomiska problem, enligt banken. Därför får de avslag.

De som har betalningsanmärkningar är antagligen är hänvisade till de allra sämsta lånevillkoren på andra håll. Skulle inte de ha mest att tjäna på att kunna lösa in dem?

– Jag förstår den synvinkeln, men vi vill inte bidra till att man riskerar att hamna i en svårare situation ekonomiskt. Därför säger vi nej till dem som har betalningsanmärkningar i dag, men vi får hela tiden fundera på de här gränserna, säger Magnus Bendelin.

Lån & Spar Bank är en förhållandevis stor bank i Danmark. Den ägs till stor del av fackföreningsrörelsen och ger medlemslån till 34 organisationer där. I Sverige är det än så länge Villaägarna, Lärarförbundet och Hyresgästföreningen som har sina medlemslån där.

Annons

Ulf Rydstedt, biträdande chef på Konsumenternas bank- och finansbyrå, säger att medlemslån ofta kan vara ett bra alternativ om man behöver ta lån utan säkerhet. 

– De har ju fördelen av att vara en stor grupp och kan därför få något bättre villkor. Om man är medlem i en organisation som erbjuder sådana lån tycker jag att man ska kolla det, men även fråga sin befintliga bank vad man kan få där innan man väljer.

Hans Lian på Hyresgästföreningen Plus har samma råd.

– Jag tycker man ska söka på flera ställen, se vilka villkor man kan få och välja medlemslånet om det är bäst. Vår förhoppning är ju att det ska bidra till att man är nöjd med Hyresgästföreningen och stannar kvar som medlem.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.