Annons

Ny metod ger lägre hyror

Jönköping 1 500 nya bostäder ska byggas i Jönköping fram till 2023. Arbetsmetoderna styrs av ett hyrestak som ska garantera låga hyror på den nybyggda bostäderna.

Det är det kommunala bostadsbolaget Vätterhem som just genomfört en av landets största byggupphandlingar på bostäder. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Den här upphandlingen har pågått i ett år. Men i och med att vi gjort detta slipper vi nu göra flera långa och krångliga upphandlingar. Vi sparar tid på detta, säger Torbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Avtalet gäller cirka 1 500 bostäder till ett värde av tre miljarder kronor. Byggprojekten ska genomföras med en gemensam projektorganisation mellan Vätterhem och byggbolagen NCC, Skanska och Serneke. Arbetsmetoden utgår från Vätterhems hyrestak på 1 600 kronor per kvadratmeter och år. 

Annons

– Det krävs mycket av vår organisation. Hela Vätterhem måste arbeta annorlunda för att möta upp byggbolagen och bryta ner produktionskostnaderna, säger Torbjörn Hammerth till Jönköpingsposten.

I år börjar projektet på Fagerslätt, Strandängen, Vingpennan och Öxnehaga. Bostadsbolagets mål är att bygga 200 till 250 bostäder varje år.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.