Ny modell gör det dyrare att bo centralt

Lund ​Läget i Lund ska märkas mer i hyran. Hyresgästföreningen håller på att ta fram en ny modell för hur hyror ska sättas i Lund tillsammans med LKF och Fastighetsägarna. Samtidigt håller de allmännyttiga bolagen i Trelleborg och Ystad på att se över sina modeller.

​Modellen ska införas under nästa år. 

– En översyn behövs eftersom hyresgästernas värderingar har förändrats. Det kan till exempel röra sig om värdet av radhuslägenheter som varit undervärderat tidigare. Läget är bara en faktor, säger Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.

Läs ocksåDe hotades av en av landets högsta hyreshöjningar – nu är hyrorna klaraGatuvy över centrala Knivsta. Blomsterplantering i kruka i förgrunden. Ett orange och ett gult flerbostadshus i bakgrunden.

Hon betonar att även den rådande hyressättningsmodellen tar hänsyn till läget men detta kommer nu att renodlas. Utifrån en enkätundersökning som LKF genomfört har Lund delats in i tre zoner: en innerzon, en mellanzon och en ytterzon. 

– Vi är överens om indelningen. Men det kan nog bli bråk om hur mycket läget ska vara värt i kronor, spår Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han påpekar att införandet av modellen ska vara ett nollsummespel, hyrorna ska justeras både uppåt och nedåt.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Carl-Lennart Lagerström på Fastighetsägarna Syd vill att Lund ska närma sig Malmö i ­hyressättningen.

– Exakt vilka nivåer det kommer att landa på är svårt att uttala sig om. Vi menar att det ska likna Malmö. Där kan en central lägenhet vara 40 procent dyrare än en liknande lägenhet i ytterområdet.

Bengt Karlsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Lund, är inte orolig för stora hyreshöjningar.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– En kalkyl som vi gjort visar att för det stora flertalet rör det sig om högst två hundra kronor plus eller minus.

Själv bor han i radhuslägenhet och kommer förmodligen att få en hyreshöjning. Okej, tycker han.

– Det är ju ett otroligt fint boende med altan och gräsmatta.

Även i Trelleborg och Ystad pågår nu arbetet med att ta fram en hyressättningsmodell som ger större vikt åt läget.

Ystadbostäder har precis inlett arbetet med att ta fram en ny modell.

–  Först ska vi gå ut med en enkät för att kartlägga hyresgästernas värderingar, säger Toste Clementsson, vd på Ystadbostäder. 

Han tror inte att läget kommer att få så stort genomslag. 

– Ystad är ju en väldigt samlad stad, det är nära till allt. Lägesfaktorn kan inte få samma betydelse här som i en större stad som Malmö.

Trelleborgshem har kommit längre i arbetet. Här är man färdig med en enkätundersökning bland hyresgästerna.

– Vi har kommit en bra bit på väg. Vi är överens med Hyresgästföreningen om att det är rimligt att betala mer för en central lägenhet, säger Kent Jönsson, vd på Trelleborgshem.

Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.