Annons

Ny modell gör det dyrare att bo centralt

Lund ​Läget i Lund ska märkas mer i hyran. Hyresgästföreningen håller på att ta fram en ny modell för hur hyror ska sättas i Lund tillsammans med LKF och Fastighetsägarna. Samtidigt håller de allmännyttiga bolagen i Trelleborg och Ystad på att se över sina modeller.

​Modellen ska införas under nästa år. 

– En översyn behövs eftersom hyresgästernas värderingar har förändrats. Det kan till exempel röra sig om värdet av radhuslägenheter som varit undervärderat tidigare. Läget är bara en faktor, säger Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon betonar att även den rådande hyressättningsmodellen tar hänsyn till läget men detta kommer nu att renodlas. Utifrån en enkätundersökning som LKF genomfört har Lund delats in i tre zoner: en innerzon, en mellanzon och en ytterzon. 

– Vi är överens om indelningen. Men det kan nog bli bråk om hur mycket läget ska vara värt i kronor, spår Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han påpekar att införandet av modellen ska vara ett nollsummespel, hyrorna ska justeras både uppåt och nedåt.

Läs ocksåCannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla felRester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

Carl-Lennart Lagerström på Fastighetsägarna Syd vill att Lund ska närma sig Malmö i ­hyressättningen.

– Exakt vilka nivåer det kommer att landa på är svårt att uttala sig om. Vi menar att det ska likna Malmö. Där kan en central lägenhet vara 40 procent dyrare än en liknande lägenhet i ytterområdet.

Annons

Bengt Karlsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Lund, är inte orolig för stora hyreshöjningar.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

– En kalkyl som vi gjort visar att för det stora flertalet rör det sig om högst två hundra kronor plus eller minus.

Själv bor han i radhuslägenhet och kommer förmodligen att få en hyreshöjning. Okej, tycker han.

– Det är ju ett otroligt fint boende med altan och gräsmatta.

Även i Trelleborg och Ystad pågår nu arbetet med att ta fram en hyressättningsmodell som ger större vikt åt läget.

Ystadbostäder har precis inlett arbetet med att ta fram en ny modell.

Annons

–  Först ska vi gå ut med en enkät för att kartlägga hyresgästernas värderingar, säger Toste Clementsson, vd på Ystadbostäder. 

Han tror inte att läget kommer att få så stort genomslag. 

– Ystad är ju en väldigt samlad stad, det är nära till allt. Lägesfaktorn kan inte få samma betydelse här som i en större stad som Malmö.

Trelleborgshem har kommit längre i arbetet. Här är man färdig med en enkätundersökning bland hyresgästerna.

– Vi har kommit en bra bit på väg. Vi är överens med Hyresgästföreningen om att det är rimligt att betala mer för en central lägenhet, säger Kent Jönsson, vd på Trelleborgshem.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.