Annons

Ny styrelse efter skakig tid

Jönköping En ny styrelse klubbades igenom på Hyresgästföreningen Vätterbygdens årsmöte i torsdags. Detta efter en osäker tid med en interimsstyrelse. Ordförande för den nya styrelsen blir Johnny Gustafsson.

Sedan förra ordföranden avgick i augusti förra året, har Vätterbygden haft en interimstyrelse ledd av Johnny Gustafsson. På årsmötet i torsdags valdes Gustafsson som officiell ordförande på två år. Ytterligare fyra ordinarie valdes. Jan-Erik Johansson och Börje Johansson valdes på två år. Brigitte Widell och Ulla Fransson valdes på ett år.

– Vi har haft väldigt lite aktivitet i föreningen sedan mars förra året. Nu är målsättningen att öka träffarna med de lokala föreningarna, bli mer aktiva i bostadspolitiken och satsa på fler aktiviteter för våra medlemmar, säger Johnny Gustafsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Cirka 55 personer deltog på årsmötet på Science park i Jönköping. Av dem var 41 personer i röstlängden och övriga anställda.

– Det är bättre deltagarfrekvens än förra året, men ändå en försvinnande liten del med tanke på att vi har 8 000 medlemmar. 

Annons

Mötet inleddes med en föreläsning av P-G Nyström, bostadspolitisk talesman på Hyresgästföreningen. Han pratade om farorna med friare hyressättning.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Därefter drog årsmötet igång med val av styrelsen. Revisorns berättelse var positiv och föreningen har en välskött ekonomi. Arvodesnivån ligger kvar på 30 000 kronor per år för hela styrelsen. 

En het potatis var frågan om regionstyrelsens rekommendationer om kontantlösa aktiviteter. Flera hade invändningar emot det och menade att det kan innebär färre deltagare i aktiviteterna. Många äldre saknar swish.

Annons

– Vi kommer verka för mindre kontanthantering genom att snabbare sätta in pengarna från exempelvis korvförsäljning på kontot. Men vi kommer fortsätta ta emot kontanter, säger Johnny Gustafsson. 

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Nu har de som uppdrag att få fram fler förhandlingsdelegater under året. Årsmötet avlutades med att förtjänsttecken delades ut till ett 20-tal trogna aktiva medlemmar och förtroendevalda. En del av dem med över 30 års långa engagemang i föreningen. En av dem är Ann Wernerhag som varit verksam som förtroendevald i 37 år.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.