Annons

Ny toppnivå för hyror i nybyggda hus

Nyheter Hyran för nybyggda hyresrätter ökade med tio procent mellan 2008 och 2009. Hyresskillnaden mellan nya och äldre lägenheter har nästan aldrig varit så stor som nu, visa nya siffror från SCB.
En trerummare som byggdes i fjol hade 65 procent högre hyra än treorna i äldre hus. Så stor skillnad i hyresnivå har det bara varit en gång förut, år 2003. Annars brukar hyran i nyproducerade lägenheter ligga 30 – 50 procent över äldre lägenheter.
 
Billigast är det att hyra i ett 40-talshus om det inte har byggts om eller renoverats så mycket att det räknas som ett nyare hus.
 
Statistiska Centralbyrån, SCB, har mätt hyresförändringarna på liknande sätt sedan 1969. De senaste åren ligger höjningarna, liksom inflationen, på en jämförelsevis låg nivå. I hela landet höjdes hyrorna i år med 1,6 procent. Mest i Stockholmsområdet och minst i Göteborgstrakten.
 
Resultatet är att en genomsnittlig trerummare i Stockholm nu har en hyra på 6 200. I kommuner med mindre än 75 000 invånare kostade trean en tusenlapp mindre.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.