Annons

Ny vändning kan stoppa rättsprocess

Uddevalla Uddevallavärden Intranor riskerar tvångsförvaltning. Men enligt ett brev till hyresnämnden vill de boende att Hyresgästföreningen avbryter processen.

– Det kändes inte så roligt, som att vi hade hyresgästerna emot oss, säger föreningens jurist Lena Walther, en av flera tjänstemän som lagt ned mycket jobb på de komplicerade turerna kring bostadsområdet i Kyrkebyn utanför Uddevalla.

En av de senaste händelserna är att Hyresgästföreningen driver krav på tvångsförvaltning mot Intranor, som äger de 22 hyreslägenheterna. Ansökan till hyresnämnden baseras främst på att värden tagit ut högre hyror än avtalat.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I veckan fick Hem & Hyra ett brev som också ligger som en offentlig handling hos hyresnämnden. Enligt skrivelsen vill inte hyresgästerna att Hyresgästföreningen driver vidare kravet på tvångsförvaltning.

”Lägenheterna och området målas upp som en slum. Detta tar vi på det starkaste avstånd ifrån. Vi anser också att yrkan om tvångsförvaltning inte på något sätt stämmer överens med den realitet vi känner och därför inte är befogad. Vi är relativt nöjda med våra lägenheter, området, vår förvaltare och trivs mycket bra i Kyrkebyn. Av detta skäl har vi dragit tillbaka vårt stöd till Hyresgästföreningens processer i hyresnämnden då vi anser att de inte representerar vår ståndpunkt”, står det bland annat i brevet som också poängterar att värden vidtagit omfattande åtgärder på området och i de flesta lägenheterna.

Annons

Skrivelsen är signerad ”hyresgästerna i Kyrkebyn” och majoriteten av dem har också skrivit under en namnlista. Men det är inte ett gäng hyresgäster som tagit initiativ. Enligt Lena Walther är det värden som gått runt med brevet och bett om namnteckningar.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

I går kväll hade hon ett möte med hyresgästerna. Sju eller åtta dök upp, några av dem hade upplevt hösten som en jobbig tid med negativt fokus på området.

Kontentan av mötet är att Lena Walther nu ska skicka ett brev till alla Hyresgästföreningens medlemmar på området, vilket är 90 procent av de boende. Hon vill bena ut om det återstår brister och hur de ställer sig till en eventuell tvångsförvaltning.
– Är hyresgästerna nöjda med förvaltningen finns det ingen anledning för oss att gå vidare, vi ansöker inte om tvångsförvaltning för Hyresgästföreningens skull, säger hon.

Annons

Ett alternativ kan bli att föreningen i stället försöker komma överens med Intranor. Om bolaget går med på att åtgärda brister inom en viss tid drar föreningen tillbaka ansökan om tvångsförvaltning.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Lena Walther har till den 10 januari på sig att skicka in kompletterande synpunkter till hyresnämnden, men kommer troligtvis att begära förlängning av den tiden.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.