Annons

Nya balkonger ger höjd hyra

Boxholm Boxholmshus planerar att byta balkonger på Bjursdalsvägen. De nya blir både bredare och inglasade, men medför också en hyreshöjning på 360 kronor i månaden.

Den kommunägda hyresvärden har renoverat balkonger på Dalgårdsgatan tidigare. Nu står Bjursdalsvägen 17 och därefter 19 på tur. 24 respektive 18 lägenheter berörs i de båda husen.

De nuvarande balkongerna är slitna. Betongen har vittrat här och där. Något behöver göras, konstaterar Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Balkonger är väldigt utsatta för väder och vind och det syns på de här, säger han.

Och när åtgärder ändå sätts in vill bolaget satsa rejält.

– Vi breddar balkongerna och glasar in dem. Det blir som ett extra rum som kan användas redan tidigt på våren och långt in på hösten, säger Fredrik Noaksson.

Annons
Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Dessutom ökar ljusinläppet i lägenheterna då sidostyckena som finns på de nuvarande balkongerna försvinner.

En sådan här åtgärd räknas som en standardhöjning som kan ge högre hyra. I den information som lämnats till hyresgästerna uppger Boxholmshus att höjningen väntas bli 360 kronor i månaden. Men nivån ska förhandlas med Hyresgästföreningen.

– Eftersom det är en större åtgärd så har vi sagt att bolaget först ska ta in intyg från de berörda hyresgästerna om att de godkänner den. En majoritet av de som har balkong måste säga ja, säger Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Om hyresgästerna säger nej kan hyresvärden vända sig till hyresnämnden med en ansökan om att ändå få genomföra åtgärden.

– De vi har pratat med hittills har varit positiva, säger Fredrik Noaksson.

Annons

Evelin Davidsson har fått samma signaler och tycker att den föreslagna hyreshöjningen ligger på en rimlig nivå.

– Det ser ut att vara en rimlig justering. Det brukar ligga där någonstans för den här typen av standardhöjning. Men vi får diskutera saken när vi vet vad hyresgästerna tycker, säger hon.

Fredrik Noaksson hoppas att de nya balkongerna kan vara på plats under 2018.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.