Annons

Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

Västra Götaland Förbo höjer hyrorna med i snitt 5,4 procent. 6 000 hushåll i Kungälvs, Lerums, Mölndals och Härryda kommun berörs. Beslutet om hyreshöjningen fattades av Hyresmarknadskommittén i Stockholm efter att Förbos förhandlingar med Hyresgästföreningen ännu en gång strandat.
Foto: Gustaf Görfelt

Den genomsnittliga hyreshöjningen hos Förbo blir 5,4 procent.

För en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor motsvarar det 378 kronor mer per månad.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

I praktiken kan dock höjningen bli allt från 2,6 procent till 5,87 procent beroende på vilket område och hus man bor i. Förbo och Hyresgästföreningen har gjort upp differentieringen lokalt efter beslutet från Hyresmarknadskommittén (HMK).

Oenighet i kommittén

Eftersom inte ens HMK kunde enas så blev det i slutändan kommitténs oberoende ordförande som fattade beslutet.

Ordföranden lämnar ingen motivation till sitt beslut.

Läs ocksåVill höja med 10,8 procent – nya västsvenska hyreskravet berör tusentals hushållÅrets hyresförhandlingar lär bli de tuffaste på länge. Enligt Förbos vd Peter Granstedt har bostadsbolagets kostnader ökat med 23 procent bara i år. I vintras strandade Förbo förhandlingarna när man inte kunde komma överens med Hyresgästföreningen. Hyreshöjningen blev till slut 4,8 procent i snitt.

De nya hyrorna gäller från och med 1 januari. Det betyder att hyresgästerna får betala höjningen för januari och februari i efterskott under mars och april.

När förhandlingarna började krävde Förbo att få höja med 10,8 procent. Det är det näst högsta kravet hittills från ett kommunalt bolag i hela Västra Götaland. Bara Alingsåshem har krävt mer.

Annons

Hård kritik

Kravet från Förbo har mött hård kritik, inte minst för att de fyra ägarkommunerna under fyra föregående år plockat ut sammanlagt 75 miljoner kronor ur bolaget.

Hyresgästföreningen ansåg att Förbos yrkande var orimligt. Tommy Dunerstrand är förhandlare för Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Tommy Dunerstrand.

– Vi har stått långt ifrån varandra. Förhandlingsklimatet har varit som det brukar med Förbo. Samtalen förs i respektfull ton, men det är mycket svårt att komma fram, säger Tommy Dunerstrand.

”Beklagligt”

Försöken slutade med att Förbo lämnade bordet och hänsköt förhandlingen till HMK. Det är femte gången på åtta år som bolaget strandat förhandlingarna.

Tommy Dunerstrand tycker det är beklagligt.

– Vi är så klart inte nöjda med 5,4 procent, säger han.

Annons

Halverat ursprungskrav

Förbo får å sin sida bara hälften av vad bostadsbolaget ursprungligen hade yrkat på. Vd Peter Granstedt konstaterar att det är ”en utmanande tid” med en skenande kostnadsutveckling de senaste två åren.

Peter Granstedt.
Peter Granstedt.

Han flaggar för att det kan komma att påverka Förbos förutsättningar att prioritera underhåll och god service.

– Det är ett ansträngt läge i samhället och vi är medvetna om att hyreshöjningen kan bli tuff för många. Samtidigt har vi ett ansvar att se till att Förbo kan fortsätta förvalta fastigheterna, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2024 – hela listan

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille
Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.