HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya hyror i Helsingborg- men ännu oklart vem som får vad

Nyheter Vissa slipper helt en hyreshöjning medan andra får upp mot tre procent. Helsingborgshems nya hyror är klara.

I genomsnitt blir höjningen 1,95 procent. Men den enskilda hyresgästen får vänta innan besked kommer. Överenskommet är att höjningen blir mellan noll och 2,75 procent men det är inte klart vilka lägenheter som får vad. Arbetet med fördelningen återstår.
Vi skulle kunna ha väntat med att göra uppgörelsen offentlig men vi ville ge hyresgästerna en bild av var den kommer att landa, säger Petter Swanborg, ekonomichef på Helsingborgshem.

Det är ett stort arbetet och inget vi vill hafsa igenom, det är bättre att det blir rätt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén.
Målet är att ett besked kommer senast den 20 januari.

Läs ocksåHelsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

I årets förhandlingar med Hyresgästföreningen har den så kallade differentiering av hyrorna tagit ett steg till. Enskilda lägenheter har i ”Helsingborgsmodellen” kartlagts i detalj. Ett femtiotal olika parametrar är med i bedömningen av lägenhetens standard, till exempel kökets standard till golvbeläggning. Nästa steg är titta på servicen runt fastigheterna. Det kommer att göras under 2013, och sedan är grundarbetet med modellen klart.
Överlag tycker jag att reaktionerna har varit positiva, man är inte negativ till fördelningen i sig. Sedan kan hyresgästerna ha synpunkter på själva värderingarna, utifrån deras situation, säger Petter Swanborg.

Annons

I år höjdes Helsingborgshems hyror i genomsnitt med 2,5 procent.
– Uppgörelsen ligger på en lägre nivå än tidigare år. Detta är motiverat utifrån den låga inflationen och de låga räntorna. Sedan är det alltid en avvägning mellan besparingar, rationaliseringar och en god service och bra underhåll, säger Peter Olsén.

Helsingborgshem har cirka 12 500 lägenheter.

Annons
Läs ocksåAnita kräks och svimmar – riskerar vräkas om hon fortsätter kräva åtgärder mot elen i husetElöverkänslig Bild på kvinna
Läs också Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Skriva hyreskontrakt på att umgås blev succé: ”Klart vi vill fortsätta” Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.